StoryEditor

Mario Hoffmann v Karibiku končí

15.06.2012, 00:00

Predseda správnej rady finančnej skupiny Istrokapitál Mario Hoffmann luxusný rezort na karibskom súostroví Turks a Caicos podľa informácií Hospodárskych novín nepostaví. A to aj napriek tomu, že výška tejto investície sa vyšplhala na 70 miliónov dolárov. Po tom, čo britský Najvyšší súd rozhodol, že jeho ľudské práva neboli porušené, sa slovenský milionár rozhodol uzavrieť dohodu o ukončení projektu.

Luxusný rezort nepostaví
Hoffmannova developerská spoločnosť Devco skúpila pozemky na ostrove Salt Cay s cieľom postaviť luxusný rezort, ktorého súčasťou malo byť aj golfové ihrisko. Britská vláda, ktorá odvolala ostrovnú výkonnú moc kvôli náznakom korupcie ostrovnej administratívy zo strany medzinárodných developerov a dosadila na zámorské územie guvernéra, však jeho plány zmarila. „Ešte v roku 2009 som sa stretol s guvernérom a povedal som, že celý tento projekt vznikol iba preto, lebo som tu bol vítaný. Ak sa niečo zmenilo, ja ihneď odídem. Napriek tomu mi nebolo povedané, že som tam nevítaný,“ vraví Hoffmann. Šéf Istrokapitálu následne pripravoval medzinárodnú arbitráž. V súčasnosti chce na Salt Cay zabudnúť. „Chcem sa venovať radšej projektom, ktoré môžem rozvíjať, a tých je našťastie dosť,“ hovorí Hoffmann.

Prispeli aj lordi
Rozhodnutie skupiny lordov, že neboli porušené jeho ľudské práva sú posledným dôvodom odchodu z ostrova. Hoffmann dostal šancu brániť sa v procese inquiry, čo je zasadnutie nezávislého vyšetrovacieho výboru s cieľom iniciovať súdne procesy. Mohol tak ale urobiť iba písomnou formou a do šiestich dní. Celé vyšetrovanie malo preukázať, či boli porušené jeho ľudské práva.

„Všetci právnici mi tvrdili, že je to spor, ktorý nemôžem prehrať a že rozhodnutie lordov to zvráti v môj prospech,“ vysvetľuje. „Preto som sa rozhodol brániť. Keďže sa však ukázalo, že ani takáto vec nie je čiernobiela, budem smerovať k vyváženej dohode, aby tento projekt navždy vypadol z mojej hlavy a nemusel som sa ním viac zaoberať,“ dopĺňa Hoffmann.

Investori nie sú vítaní
Devco na projekte preinvestovala okolo 70 miliónov dolárov. Celkové náklady na výstavbu superluxusných apartmánov a privátnych rezidencií mali dosiahnuť až 600 miliónov dolárov.

Podľa šéfa Istrokapitálu je zarážajúce, že zatiaľ čo päť rokov bol lákaný ako investor, aby rozvíjal ostrovy, ďalších päť rokov sa ostrovania a Briti správajú opačne. „Vývoj ukázal, že pravdepodobne investor zo Slovenska nie je vítaný a máme tam dosť nevyrovnanú pozíciu. Je to pre mňa cenná skúsenosť do života,“ myslí si Hoffmann.

Vláda v súčasnosti na ostrovoch Turks a Caicos nie je vymenovaná, je tam dosadený guvernér, ktorý vymenúva sudcov a vykonáva aj funkciu parlamentu. „V súčasnosti rokujeme, aby sme sa férovo rozlúčili“ dopĺňa Hoffmann.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:08