StoryEditor

Anketa: Prečo má Slovensko tak veľa mladých ľudí bez práce?

13.04.2012, 00:00

Michal Páleník
Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti
Metodika EÚ počíta medzi nezamestnaných aj tých mladých ľudí, ktorí študujú, čo podľa mňa nie je šťastné riešenie. Ak by sa hovorilo iba o mladých ľuďoch, ktorí nemajú prácu a ani neštudujú, tak u nás by to bolo približne 14 percent, čo nie je málo, ale ani žiadna katastrofa. Príčin je pomerne veľa. Medzi tie hlavné patrí kríza a s tým súvisiaci nedostatok nových pracovných miest, demografické zmeny, financovanie školstva, absentujúce prepojenie školstva a trhu práce.

Peter Goliáš
Riaditeľ inštitútu INEKO
Medzi hlavné príčiny patria vysoké odvody pre zamestnancov s nízkym príjmom, nízka efektívnosť rekvalifikačných kurzov a chýbajúca stratégia štátu pri vyhľadávaní a podpore, respektíve útlme škôl, ktoré produkujú najviac nezamestnaných absolventov.

Richard Ďurana
Riaditeľ inštitútu INESS
Pretože ich lacná práca je predražená vysokými odvodmi, navyše im chýbajú skúsenosti a pracovné návyky, zamestnávatelia sú z týchto dôvodov pri ich zamestnávaní opatrnejší.

Martin Prokop
analytik spoločnosti Next Finance
Na Slovensku panuje rekordná miera nezamestnanosti. Súkromný sektor neprijíma a štátny tiež šetrí. Na trhu práce je preto veľká zásoba voľných pracovných síl. Medzi nimi sú aj ľudia, ktorí disponujú istými pracovnými skúsenosťami a práve títo ľudia sa na trhu uplatnia skôr ako absolventi škôl bez praxe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:32