StoryEditor

Slováci prišli o dvoch veľkých investorov

16.07.2012, 00:00
Slováci prišli o tisícku pracovných miest. Investori uprednostnili Poľsko a Maďarsko.

Slováci prišli o viac ako tisícku nových pracovných miest. Tie u nás chceli vytvoriť dvaja noví investori, ktorí však nakoniec uprednostnili Poľsko a Maďarsko. Rozhodnúť mali najmä investičné stimuly.

Štedrí susedia
HN zistili, že jednou z firiem bol nadnárodný americký koncern Donaldson Company. Po celom svete má výrobu filtrov. „Mohli u nás vytvoriť 350 nových pracovných miest. Dnes je jasné tak na 99 percent, že idú do Poľska,“ vyhlásil pre HN zdroj oboznámený so situáciou. Túto informáciu nám potvrdil aj ďalší informátor. Poliaci totiž Američanom poskytli maximálnu možnú štátnu pomoc, teda 50 percent z celkovej výšky oprávnených nákladov. Navyše mu časť dajú nielen vo forme daňových úľav, ale aj ako hotovosť.

Hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič priznal, že štát s Donaldsonom rokoval o možnej investičnej pomoci. „Rokovania ešte nie sú ukončené,“ dodal Jurikovič s tým, že rezort sa vyjadruje iba k schváleným investičným stimulom.

Prehra pre východ
Druhého investora, ktorý mal namierené na východ, nám ukradli Maďari. Taktiež mu totiž ponúkli vyššie benefity od štátu, rozhodnúť mala aj lacnejšia pracovná sila. Čo konkrétne tento investor žiadal, sa nám zistiť nepodarilo, no na východe mohol podľa našich informácií zamestnať tisíc Slovákov. „Bol taktiež z Ameriky a vyrábal mechanické komponenty,“ vraví náš informátor.

Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Róberta Kičinu je správne, ak štát nechce získať investora za každú cenu. Rozhodovaniu by však podľa neho pomohlo komplexnejšie hodnotenie projektov. Po ohlásenom zvýšení daní a odvodov sa podľa Kičinu môžeme stať pre investorov ešte menej zaujímaví.

Po východe Slovenska sa spočiatku mal obzerať aj Donaldson, no nakoniec pre logistické dôvody uvažoval o Bratislavskom kraji.
Napriek tomu, že nám Poliaci začínajú kradnúť investorov, keďže im rozdávajú veľkorysé benefity, podľa Kičinu by sme v tomto bode konkurovať rozhodne nemali: „Bolo by to drahé, neúčinné a krátkozraké.“ Súhlasí však s tým, že stimuly potrebné sú. Je to z dôvodu, že ich poskytujú aj okolité krajiny a keby s tým prestaneme úplne, stratíme konkurencieschopnosť.

„Bohužiaľ, dnes síce vláda má základný rámec na posúdenie, či investor spĺňa podmienky na poskytnutie stimulov, no nemá komplexnejší hodnotiaci model, ktorý by dal odpoveď na otázku, či a o koľko je jeden projekt lepší ako druhý,“ myslí si Kičina. Ako ďalej dodáva, napriek tomu, že nám Poliaci začínajú kradnúť investorov, keďže im rozdávajú veľkorysé benefity, my by sme tu konkurovať rozhodne nemali: „Bolo by to drahé, neúčinné a krátkozraké.“ Súhlasí však s tým, že stimuly potrebné sú. Je to z dôvodu, že ich poskytujú aj okolité krajiny a keby s tým prestaneme úplne, stratíme konkurencieschopnosť.

Budúcnosť v získavaní investorov sa pre nás nejaví práve najlepšie. Poliaci síce nemajú euro, no majú veľký trh, rozdávajú benefity, a navyše sa u nás chystá zvyšovanie daní a odvodov. „Pokiaľ vezmeme do úvahy negatívne dopady konsolidačného balíčka na podnikateľské prostredie, obávam sa, že sa pre investorov staneme ešte menej zaujímavou krajinou, ako je to dnes,“ uzatvára Kičina. Zmeny v tomto smere ohlásil pred mesiacom aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý chce do stimulov vniesť systém. zatiaľ však svoje plány nekonkretizoval.

01 - Modified: 2004-08-18 21:08:24 - Feat.: 0 - Title: Znižovanie odvodov nie je ohrozené
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:20