StoryEditor

Mýtny systém je pre menších dopravcov likvidačný

08.01.2010, 13:54
Autor:
TASRTASR

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) považuje elektronicky vyberané mýto na Slovensku za európsky štandard. Ako zásadný problém však SOPK vníma jeho načasovanie. "Po 15 mesiacoch prebiehajúcej krízy a tvrdého tlaku trhu na znižovanie cien dopravcov, relatívne vysoké mýto a vysoká miera spoplatnenia ciest 1. triedy môže mať až likvidačný dopad najmä na malých a stredných dopravcov," uviedol predseda SOPK Peter Mihók v stanovisku, ktoré dnes poskytol TASR.

Vzhľadom na výšku mýta a súčasné ceny v cestnej kamiónovej doprave sú predstavitelia SOPK presvedčení o tom, že výšku mýta si zákonite dopravcovia musia premietnuť do svojich nákladov a cien. "Táto skutočnosť sa zrejme prejaví aj v raste cien, so všetkými sekundárnymi a terciárnymi dopadmi na rast inflácie, hoci výrazné zhoršenie konkurenčnej schopnosti slovenskej ekonomiky ako celku neočakávame," konštatoval Mihók.

V tejto súvislosti SOPK považuje za vhodné začatie odbornej diskusie predstaviteľov štátnej správy, profesijných organizácií, zväzov z oblasti dopravy a logistiky a SOPK o zachovaní a zvyšovaní konkurenčnej schopnosti dopravy a logistiky Slovenskej republiky v záujme rastu konkurenčnej schopnosti celej slovenskej ekonomiky.

V záujme urýchleného riešenia problému okolo elektronického výberu mýta SOPK preto vyzýva predstaviteľov štátnej správy, profesijných organizácií a zväzov z oblasti dopravy, aby pristúpili k rokovaniam s cieľom odstrániť nedostatky a zosúladiť systém výberu mýta s potrebami a legislatívou Slovenskej republiky.

SOPK odporúča aj prehodnotiť projekt zavedenia mýta a na nevyhnutný čas prerušiť mýtny systém mimo diaľničnej siete a siete rýchlostných komunikácií, t.j. ciest I. triedy, ako aj odložiť výber elektronického mýta pre vozidlá v kategórii od 3,5 do 12 ton až do doriešenia problematiky dôsledného uplatňovania kilometrovej tarifikácie a vyznačenia spoplatnených úsekov na cestách I. triedy.

"V tomto období odporúčame riešiť aj otázku súbehu vysokých cien pohonných hmôt a platenia cestnej dane registrovanými účastníkmi elektronického mýtneho systému," dodal na záver Mihók.

01 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sa chystá spustiť novú výzvu Obnov dom mini. Oproti tej predošlej prídu dve významné zmeny (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-03-15 09:52:56 - Feat.: - Title: Európska služba elektronického výberu mýta funguje už aj na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:06