StoryEditor

Mzdy predbehli infláciu. Len nakrátko

12.05.2011, 00:00

Väčšina Slovákov si za posledné tri mesiace mohla zo svojich výplat dovoliť viac ako pred rokom. Podľa údajov Štatistického úradu totiž vzrástli reálne mzdy, teda očistené o rast spotrebiteľských cien, v stavebníctve, trhových službách, priemysle, ale aj v IT sektore. Kým stavbári si mali polepšiť o 2,7 percenta, informatici len o 0,1 percenta. Analytici s tým spájajú oživenie ekonomiky. "Momentálne na Slovensku vidíme určitý nárast miezd, ktorý je spojený s rastom priemyslu," hodnotí ekonóm UniCredit Bank Dávid Dereník. Silnejší rast miezd oproti inflácii však v tomto roku podľa neho čakať nemožno.

Byť IT sa oplatí
Pod rast platov v stavebníctve sa okrem oživovania ekonomiky podpísala paradoxne aj vyššia nezamestnanosť v tomto odvetví. "Keď prepustia stavebníka, tak ten prejde na živnosť. Štatistici spracujú len údaje o mzdách od zamestnávateľov, živnosti nezarátajú," vysvetľuje Zsolt Lukáč zo Zväzu stavebných podnikateľov. Podľa Dereníka je to spôsobené aj tým, že tí najmenej zarábajúci sú vždy na rane prví. "Tým, že sa prepustia nízko platení pomocní pracovníci, zvýši sa štatisticky celkový priemer miezd," tvrdí analytik. Najväčším problémom podľa Lukáča sú neustále klesajúce zákazky, z čoho vraj pramení aj celková zlá situácia v odvetví.

Opakom je IT sektor, ktorý síce za posledné tri mesiace vykazuje najnižší rast reálnych miezd, no v marci tu išli platy medziročne hore najvýraznejšie. Okrem toho nejde o prípad stavebníkov, ktorí prichádzajú v súčasnosti o prácu, keďže o informatikov záujem neustále narastá. Práve z tohto dôvodu by sa malo IT sektoru podľa Dereníka dariť najlepšie. "Predpokladám, že v tomto roku budú platy rásť najmä v tomto odvetví."

Dobrú situáciu potvrdzuje aj riaditeľka personálnej divízie spoločnosti Trenkwalder Miriama Slažáková, podľa ktorej sú na tento rok ohlásené investície spoločností IBM, HP či AT&T. "Rast pracovných príležitostí bude aj naďalej. Okrem Bratislavy sa investori začínajú intenzívnejšie zaujímať aj o Košice," povedala.

Prílišný optimizmus
Pracujúci v reštauráciách, doprave a skladovaní či ubytovaní však dôvod na radosť mať nemôžu. Hodnota ich zarobených peňazí za posledné tri mesiace klesla o niekoľko percent. "Myslím si, že na prílišný optimizmus je stále priskoro, otázne je, či tento rast stojí na pevných nohách," hovorí ekonóm Inštitútu INESS Richard Ďurana. Podľa hlavného analytika ING Bank Eduarda Hagara bude Slovensko stále brzdiť vysoká nezamestnanosť a málo pracovných príležitostí. "Predpoklad je, že platy porastú o štyri percentá, infláciu to však nepredbehne," dodal. "Uvidíme, ako sa ešte vyvinie situácia po prepúšťaní vo verejnej správe," skonštatoval Marek Gábriš z ČSOB. Eva Bullová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:56