StoryEditor

Istrokapitál bude viac o biotechnológiách

10.07.2012, 00:00

Biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience sa stala dcérskou firmou Istrokapitálu. "V budúcnosti si predstavujeme ešte väčšie zžitie s Istrokapitálom, aby sa táto spoločnosť stala našou hlavnou činnosťou. A nevylučujeme ani prípadnú fúziu s materskou spoločnosťou," hovorí exkluzívne pre HN Mario Hoffmann.

Ako bude pokračovať vaše pôsobenie v Poštovej banke?
Poštová banka zostáva jednou z mojich priorít. Naďalej budem pôsobiť ako predseda Dozornej rady Poštovej banky a mojím cieľom bude, aby táto banka naďalej rástla.

Rozhodla sa už Poštová banka, akú stratégiu zvolí na českom trhu?
Máme tam už niečo rozpracované, ale v súčasných turbulentných časoch sa musíme koncentrovať predovšetkým na pôsobenie Poštovej banky na Slovensku. Konkurencia je veľmi silná a musíme byť veľmi obozretní, aby sa nám podarilo obhájiť súčasné silné postavenie Poštovej banky, ktoré na Slovensku máme. Naďalej sa na Slovensku sústredíme na rozvoj retailu, aby sme zostali najdynamickejšie sa rozvíjajúcou bankou u nás.

Viaceré banky začali byť opäť opatrné pri financovaní firiem, vidíte v tomto segmente väčšie príležitosti ako pred rokom?
Dlhodobo financujeme spoločnosti, pri ktorých vieme, v zmysle -- poznaj svojich klientov, kto za nimi stojí a financujeme ich napriek tomu, že v iných bankách so žiadosťou o úver neuspeli.

Ste akcionárom biotechnologickej spoločnosti Axon Neuroscience, ktorá smeruje k vynájdeniu lieku proti Alzheimerovej chorobe. Ako pokročili jej výskumy?
Práve prebiehajú predklinické skúšky na zvieratách. V polovici decembra by mal byť dokončený posledný test v rámci predklinických skúšok. Samozrejme, je tam ešte nejaká administratíva, ktorá, predpokladám, bude ukončená v januári budúceho roka. Potom budú nasledovať klinické skúšky.

Sídli táto spoločnosť stále v Rakúsku?
Axon Neuroscience sa tento rok presťahovala z Rakúska na Slovensko. Je to európska akciová spoločnosť a táto právna forma jej umožňuje vybrať si pre svoje sídlo ktorúkoľvek z krajín Európskej únie.

Je začlenená do Istrokapitálu?
Je to naša dcérska spoločnosť, ale v budúcnosti si predstavujeme ešte väčšie zžitie s Istrokapitálom, aby sa táto spoločnosť stala našou
hlavnou činnosťou. A nevylučujeme ani prípadnú fúziu s materskou spoločnosťou.

Aké veľké investície si ešte vyžiada výskum Axon Neuroscience?
To je ťažké povedať. Už dnes s tým máme spojené nemalé náklady a v budúcnosti si to ešte vyžiada ďalšie náklady. Sme pripravení výskum na vynájdenie látky účinnej proti Alzheimerovej chorobe dotiahnuť až do konca.

Koľko ste doteraz investovali do tohto výskumu?
To by som si nechal pre seba, pretože jedného dňa možno budeme v rokovaní s partnerom, ktorý tieto čísla nemusí poznať vopred. Ale neboli to malé sumy. Predpokladám, že vo fáze klinických testov si tento výskum vyžiada ešte desiatky miliónov eur.

Aký počet ľudí teraz pracuje na tomto výskume?
V samotnej spoločnosti je to asi 60 ľudí.

Má už Axon Neuroscience na svoj výskum ohlasy zo zahraničia?
Prvoradá je pri takomto výskume patentová ochrana. Tá bola prijatá a podľa prieskumu, ktorý si robili naši právnici, nikto nič podrobnejšie v takejto podobe nepodal. Mlčanlivosťou sme zaviazali aj našich partnerov. Celá patentová prihláška sa stane verejnou niekedy v marci budúceho roka, keď dôjde k verejnému publikovaniu.

Čo bude nasledovať?
Zúčastníme sa na niektorej z konferencií na tému Alzheimerovej choroby, či už v Európe alebo vo svete.

Finálnym cieľom je teda výroba liekov.
Určite áno. To je to, čo môže pomôcť ľudstvu. Už nás v tejto veci oslovili aj možní partneri, ale zatiaľ sme zdržanliví. Partner sa pri takýchto výskumoch hľadá až vo fáze klinických skúšok alebo po ich skončení. Je to aj z dôvodu bezpečnosti potenciálneho investora, ktorý sa vtedy môže presvedčiť, že liek je už v procese schvaľovania.

Klinické skúšky budú prebiehať iba na Slovensku, alebo aj v iných krajinách?
Prvá fáza klinických skúšok bude prebiehať v spolupráci s naším partnerom aj v Rakúsku, ďalšie fázy majú predpísané svoje pravidlá. Platí pritom, že klinické skúšky musia prebiehať vo viacerých krajinách a v tretej fáze klinických skúšok musí testovanie liekov prebiehať na viacerých kontinentoch.

Znamená vaša angažovanosť v Axon Neuroscience vstup do farmaceutického priemyslu?
Nenazval by som to tak, ide primárne o biotechnologický biznis. Vnímame, že odvetvie biotechnológií sa za posledných desať rokov výrazne zmenilo. Zatiaľ čo predtým si veľké nadnárodné koncerny robili vlastný, nákladný výskum, dnes je to o hľadaní si malých biotechnologických firiem, ktoré niečo objavia a potom to veľká farmaceutická firma dotiahne do finálneho stavu. Pre mňa osobne predstavuje pôsobenie v Axon Neuroscience akýsi nový začiatok.

Budete si hľadať partnera z radov veľkých farmaceutických firiem?
Dnes má takmer každá z veľkých farmaceutických firiem vlastný výskum na vynájdenie lieku proti Alzheimerovej chorobe, otázkou je, ktorá z nich sa s nami dostane do rokovania.

Robí Axon ešte aj na ďalších výskumoch?
Výsledky práce Axonu sú zamerané najmä na Alzheimerovu chorobu, popritom spoločnosť získala množstvo iných poznatkov, ale z kapacitných aj časových dôvodov sa sústreďuje najmä na tento výskum.

Bude sa Axon Neuroscience ešte rozširovať?
Všetko bude závisieť od ďalšieho vývoja. Posilnenie tímu ľudí pracujúcich v Axone je však vysoko pravdepodobné.

Pôjdete s touto firmou na burzu?
Zvažujeme aj takú možnosť. Myslíme si, že takáto spoločnosť by mohla mať svoju pozíciu na burze a mohla by zaujať investorov.

Viete odhadnúť, kedy by sa mohla začať sériová výroba finálneho lieku?
To je veľmi ťažké odhadnúť, ale celý tento proces bude trvať minimálne päť rokov, ak nedôjde k väčším komplikáciám. Bude to závisieť aj od požiadaviek regulátora.

Aká je vaša pozícia v novo vytváranom strojárskom holdingu?
Snažíme sa byť jednou z financujúcich bánk. Teda je vysoko pravdepodobné, že budeme prítomní v dozorných radách jeho firiem. V týchto týždňoch by mali prebiehať valné zhromaždenia, ktoré zabezpečia na personálnej a akcionárskej úrovni začlenenie týchto firiem do holdingu.

Koľko firiem bude na začiatku súčasťou strojárskeho holdingu?
Základom tohto holdingu bude Sitno Holding a postupne budú pribúdať ďalšie spoločnosti.

Bude sa strojársky holding profilovať aj ako dodávateľ automobiliek, alebo bude viac zameraný na výrobu vlastných finálnych produktov?
Každá zo spoločností, ktoré do holdingu prichádzajú, sa stáva členom holdingu s vlastným výrobným programom. Snahou pri každej jednej z nich zároveň bude, aby sa stala čo najúspešnejším exportérom. Cieľom je obnoviť aspoň kúsok tej pôvodnej slávy slovenského strojárstva.

Pripravuje strojársky holding v tomto roku ešte nejaké akvizície?
Vo veľkej miere to bude závisieť aj od toho, aká bude úspešnosť tohto holdingu. Prvoradým cieľom je, aby každá z týchto spoločností bola samostatná a mala vlastný silný výrobný program s vlastnou stratégiou. Stratégiou celého holdingu je zameranie na export a snaha opäť získať stratené pozície na zahraničných trhoch.

Napríklad strojárska firma Trens mnoho rokov umiestňuje svoje výrobky na tureckom a nemeckom trhu, ale dlhé roky svoje výrobky umiestňovala aj v bývalých republikách Sovietskeho zväzu. Naším cieľom je, aby sa Trens opäť vrátil aj na tieto trhy.

V ktorých krajinách tento holding bude pôsobiť?
Malo by ísť o spoločnosť pôsobiacu výhradne na Slovensku a v Česku.

V apríli vstúpil na pražskú burzu Ocel Holding so základným kapitálom 3,7 miliardy českých korún, ktoré majú smerovať do akvizícií. V tejto súvislosti sa spomínali štyri spoločnosti, ktoré by mal Ocel Holding kúpiť, ktoré podniky to budú?
Ocel Holding má hlavne ambíciu získať oceliareň Slovakia Steel Mills. O tých ďalších troch firmách vám zatiaľ nemôžem nič povedať.

Vaším cieľom je vybudovať aj energeticko-chemický holding, kedy sa tak stane?
Myslím si, že by to malo byť ešte v tomto roku.

Umiestnite aj tento holding na burzu?
Áno, je to naším cieľom.

Kto je Mario Hoffmann
V polovici deväťdesiatych rokov založil jednu z prvých brokerských spoločností na Slovensku. V roku 1996 stál pri zrode spoločnosti Istrokapitál, ktorá postupne prevzala pod svoje krídla niekoľko investičných fondov. Okrem Mária Hoffmanna stáli pri jej vzniku český miliardár Radek Vítek a Slováci Braňo Prieložný a Anton Siekel. O deväť rokov neskôr skúpil podiely ostatných spoluvlastníkov v Istrokapitáli. Stále je väčšinovým akcionárom v Poštovej banke, ktorá mala nakúpené grécke dlhopisy za niekoľko stoviek miliónov eur. Majoritu v Poštovej banke sa v apríli tohto roka rozhodol predať finančnej skupine J&T. Pred niekoľkými týždňami oznámil aj ukončenie svojho neúspešného developerského projektu na súostroví Turks a Caicos v Karibiku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:02