StoryEditor

Nemocnice dlhujú na odvodoch milióny

27.11.2012, 23:00
Zdravotníctvo. Sociálna poisťovňa eviduje pohľadávky voči zdravotníckym zariadeniam v sume vyše 50 miliónov eur.

Nemocnice sa po roku, čo ich vláda Ivety Radičovej oddlžila, topia opäť v dlhoch. Ich záväzky voči Sociálnej poisťovni dokonca zaznamenali výrazný nárast. Vyplýva to z údajov samotnej poisťovne, podľa ktorých dlh nemocníc za posledný rok narástol o 35 miliónov eur. Je to o 11 miliónov viac ako počas rovnakého obdobia v roku 2010 – keď im záväzky zoškrtala prvá vláda Roberta Fica.

Podľa odborníkov za to môže nedávne zvýšenie platov lekárov a absencia tvrdých rozpočtových obmedzení. „Platy lekárov môžu byť ten bezprostredný dôvod, keďže narástli náklady na mzdy, ktoré nie sú kryté zvýšenými výnosmi nemocníc,“ hovorí analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay.

Zlé hospodárenie
Nemocnice nemajú motiváciu hospodáriť efektívne. Tvrdia analytici aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Napríklad na rozdiel od dodávateľov zdravotníckych materiálov totiž Sociálna poisťovňa nemá na ne žiaden dosah. Pri finančných problémoch ako prvú vec prestanú platiť odvody. „Za najhlavnejšiu príčinu považujem absenciu tvrdých rozpočtových obmedzení, to znamená prísnych pravidiel v hospodárení zdravotníckych zariadení, ktoré by limitovali zdrojmi nekryté výdavky,“ tvrdí analytik INEKO Dušan Zachar. K lepšiemu hospodáreniu neprispieva podľa neho ani oddlžovanie, ktoré nemocniciam vysiela signál, že im štát prehrešky na odvodoch odpustí a nenechá ich zbankrotovať. Nemocnice si podľa neho uvedomujú, že sú až príliš veľké a dôležité.

K poslednému oddlženiu nemocníc pristúpil exminister Uhliarik v októbri 2011. Dôvodom malo byť plánové transformovanie na akciové spoločnosti. Aby sa nemocnice po premene nedostali do konkurzu, poskytol im štát na oddlženie 350 miliónov eur, pre Sociálnu poisťovňu šlo takmer 60 miliónov eur. S pádom vlády však padla aj transformácia nemocníc. Podľa odborníkov by však práve tento krok hospodáreniu zdravotníckych zariadení pomohol. „V zdravotníctve je okrem iného potrebné dokončiť transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti a umožniť i vstup súkromného kapitálu do nich,“ hovorí Zachar.

Čaká sa na audit
Ministerka Zuzana Zvolenská (Smer-SD) chce však proti zadlžovaniu bojovať inak. Vďaka auditu plánuje zistiť slabé miesta hospodárenia nemocníc. „Ďalej plánujeme nastaviť model automatizovaného zberu údajov z informačných systémov nemocníc, spracovať analýzu možností rámcového obstarávania, vykonať personálny audit s cieľom optimalizovať štruktúru a mzdové náklady,“ objasňuje kroky ministerky jej hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:42