StoryEditor

Nemci u nás balia výrobu. Chcú šetriť

03.05.2012, 00:00
Potvrdené. Jedna z najväčších elektrotechnických firiem na Slovensku zatvára výrobu.

Nemecký výrobca káblových zväzkov DSG Dräxlmaier pre HN oficiálne priznal, že v Dunajskej Strede do septembra 2013 prepustí postupne 620 ľudí. „Hlavným dôvodom týchto opatrení je, že aktuálne objednávky sa končia a následné objednávky nie sú konkurencieschopné,“ uviedol pre HN konateľ DSG Dräxlmaier Slovakia Zsolt Szabó.

Nábory na Balkáne
V marci 2013 sa v továrni končí výroba aktuálneho modelu káblových zväzkov a nový model sa bude vyrábať mimo Slovenska. Približne päťtisíc nových pracovných miest Nemci plánujú vytvoriť v Rumunsku a Macedónsku. Podľa Szaba to však s ukončením výroby na Slovensku nesúvisí.

Spoločnosť Dräxlmaier si na Slovensku ponechá iba 50 až 60 expertov. „Končíme s výrobou, avšak na Slovensku ponechávame personál technickej dokumentácie pre iné projekty a ako servis pre ostatné továrne,“ povedal Szabó. Aj prepustení podľa neho dostanú šancu pracovať vo fabrikách mimo Slovenska, napríklad v okolitých štátoch.

Prepustených môže byť viac
Problém firiem, ktoré stavajú svoj biznis na lacnej pracovnej sile, môže podľa odborníkov narastať. „Rátame s tým, že takýchto firiem bude viac,“ povedal Vladimír Kalina zo Zväzu elektrotechnického priemyslu. Minimálna mzda v Rumunsku je v porovnaní so Slovenskom o polovicu nižšia, v Macedónsku je pracovná sila ešte lacnejšia. Vládny Smer-SD plánuje bojovať proti nezamestnanosti napríklad dotovaním pracovných miest mladých ľudí, stimulmi či urýchlením diaľničnej výstavby. Podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho však fabrikám s nízkou pridanou hodnotou vláda nepomôže. „Jednoduchá pracovná sila je veľmi citlivá na cenu práce,“ hovorí Valachy, podľa ktorého dotácie pre takéto firmy nemajú zmysel.

Firma Dräxlmaier chce tento rok rozšíriť výrobu vo svojom rumunskom závode v Satu Mare, kde plánuje zamestnať ďalších tisíc ľudí. Úplne novú fabriku plánuje v tomto roku dokončiť v macedónskom meste Štip. V nasledujúcich troch rokoch si v nej nájde prácu 4-tisíc ľudí.

Raz sa už stiahli
Záujem spoločnosti o Slovensko bol pritom v minulosti enormný. V roku 2006 mala otvoriť fabriku v Rimavskej Sobote. Náklady na pracovnú silu však boli dôvodom, prečo nakoniec firma v tomto meste svoju druhú pobočku neotvorila. Uprednostnila Rumunsko, pre lacnejšiu pracovnú silu. Vtedajšia ministerka práce Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vtedy vyhlásila, že Slovensko nie je miestom pre mzdový dumping.
Aj výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor potvrdzuje, že montáž káblových zväzkov je typom výroby, kde sa vyhľadáva lacná pracovná sila. Dôležité podľa Kalinu je, aby uvoľnené miesto obsadila náročnejšia výroba.

Odišli aj iní
V uplynulých rokoch odišlo zo Slovenska pre stratu konkurencieschopnosti viacero veľkých zamestnávateľov – medzi nimi FlexMedical Slovakia či Molex. Bol to práve Molex, ktorý z priemyselného parku Kechnec odišiel po tom, čo vyčerpal investičné stimuly. Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Stanislava Jurikoviča Dräxlmaier v minulosti investičné stimuly od štátu nezískal ani o ne nežiadal.

Výroba káblových zväzkov zamestnáva aj 3-tisíc ľudí v Michalovciach. Firma YAZAKI však v blízkej budúcnosti podľa finančného manažéra Petra Vaška prepúšťanie nechystá. S automobilkou BMW ma uzavretý kontrakt platný do roku 2018. Výrobou káblových zväzkov sa zaoberá taktiež slovenská firma PMB Assemblies, ktorá v Púchove zamestnáva 40 ľudí. „PMB Assemblies nie je v súčasnosti výrazne ohrozená znížením konkurencieschopnosti z dôvodu rastu nákladov na pracovnú silu,“ uviedol Jozef Ivaniš, konateľ firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:11