StoryEditor

Slotex Fashion je v konkurze. Vytunelovali ho.

21.01.2013, 23:00

Textilná firma Slotex Fashion z Vranova nad Topľou skončila. Po prepustení všetkých zamestnancov je v konkurze. „Osobne som prekvapený, že bol konkurz vyhlásený. Konateľ totiž opakoval, že nemajú žiaden majetok,“ hovorí Jozef Balica z odborového zväzu OZ Kovo. Dlh voči Sociálnej poisťovni a ďalším veriteľom atakuje hranicu milióna eur. Uspokojenie pohľadávok je skutočne viac než otázne. Po vedení aj fyzickom majetku frimy sa totiž zľahla zem. Ako však zistili HN, dôvodom je, že taliansky majiteľ ju vytuneloval.

Ľudí zachránili iné firmy
Problémy prepukli už v lete minulého roka. Slotex Fashion poslal všetkých pracovníkov na nútenú dovolenku. Keď sa z nej vrátili, čakali ich výpovede. „Keďže firma nevyplatila mzdy za tri mesiace a odstupné, zapojili sme sa do toho aj my ako odbory. Keby sme nerobili protesty, asi by im to prešlo,“ pokračuje Balica. Výsledkom snaženia bolo to, že mzdy vyplatil 217 zamestnankyniam štát z garančného fondu, do ktorého prispievajú ďalší regionálni hráči ako napríklad U.S. Steel Košice, či Tesla Stropkov.

Pohľadávka sa tak preniesla na ramená Sociálnej poisťovne. „Piateho októbra súd vyzval dlžníka, aby osvedčil svoju platobnú schopnosť s poučením, že inak bude na majetok vyhlásený konkurz,“ rekapituluje právne kroky hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák. Keďže sa pojednávania koncom októbra strana dlžníka nezúčastnila, vyhlásili konkurz. Okrem Sociálnej poisťovne si môžu svoje pohľadávky nárokovať aj poisťovne VZP, Dôvera a Union.

Majetok v Rumunsku
S uspokojením pohľadávok však môže byť problém. Slotex fashion totiž začal majetok prevážať do zahraničia ešte v čase, keď nebol na svete ani návrh na začatie konkurzného konania. „Prvé kamióny s rumunskými značkami sme pri fabrike videli ešte v auguste, keď sme boli na nútenej dovolenke. Vedenie nám dokonca navrhovalo, aby sme šli do Rumunska zaúčať tamojších pracovníkov,“ spomína bývalá zamestnankyňa Lenka Bujková. Podľa nej sa fabrika systematicky rozoberala niekoľko mesiacov. Za všetko môže údajná podozrivá machinácia bývalého riaditeľa Antonia Maggia. „Je konateľom talianskej firmy, ktorá má fabriku v Rumunsku. Ešte počas prvých exekúcií v minulosti nakúpil v dražbe časť strojov Slotex Fashion, ktoré dal previezť do Rumunska,“ vysvetľuje odborár Jozef Balica. Jeho slová potvrdzuje aj bývalá zamestnankyňa Bujková. „Rumunské kamióny postupne odviezli všetky stroje, demontovali fabriku. Dnes sú v budove iné firmy, po Slotexe tam neostalo nič,“ dodáva. Údajne malo ísť o druhú firmu bývalého riaditeľa Mapier Invest. Jeho ani ďalších zástupcov spoločnosti, či rumunskej fabriky, však nemožno kontaktovať.

Správca konkurznej podstaty, Advokátska Kancelária Mariána Novikmeca, podnikla prvé kroky zisťovania majetku dlžníka. „Dosiaľ nebol zistený žiaden majetok. Čo sa týka majetku v zahraničí, budeme žiadať zdokladovanie vlastníctva predmetných vecí,“ povedal Marián Novikmec.

Prepadli sa pod zem
Postup, ktorý bývalé vedenie uplatnilo, pripomína model tunelovania. Slovenského konateľa ani talianskeho bývalého riaditeľa dnes nevedia vypátrať veritelia ani polícia, ktorá vec nemôže komentovať. „Ak spoločnosť nakladá so svojím majetkom pred začatím konkurzného konania, môžu veritelia, alebo správca konkurznej podstaty za splnenia zákonných podmienok týmto úkonom odporovať v rámci súdneho konania. V prípade úspechu by súd napadnuté právne úkony vyhlásil vo vzťahu ku konkurzným veriteľom za neúčinné. Spôsobilo by to povinnosť vrátiť veci, alebo ich finančnú hodnotu do konkurznej podstaty,“ hovorí o možnostiach riešenia patového stavu Milan Malata, zakladajúci partner Malata Pružinský Hegeduš and partners. Ako však dodáva, dokazovanie v týchto konaniach býva spravidla zdĺhavé.

Prepustením zamestnancov fabriky vzišiel veľký problém aj pre miestny úrad práce. Zaznamenali hneď tristo nových prihlášok, ktoré doteraz nedokázali uspokojiť. Nezamestnanosť vo Vranove nad Topľou stúpla na závratných 22 percent. Vyriešiť by to mal štát. Rokuje s novým investorom. „Ide o firmu z oblasti drevospracujúceho priemyslu, ktorá vytvorí 400 pracovných miest v priemyselnom parku Ferovo vo Vranove nad Topľou. V súčasnosti čakáme na vyjadrenia ďalších ministerstiev,“ doplnil hovorca Ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:44