StoryEditor

Môj kandidát na českého prezidenta

22.01.2013, 23:00

Milan Zelený mi vždy opakoval to isté: „Peter, choď von, von, von. Cestuj po svete, vyhľadávaj najlepšie nápady, koncepty, firmy a zaujímaj sa o svetovú konkurenciu. Profesor Zelený včera oslávil 71. narodeniny a ja by som mu chcel aj touto glosou zablahoželať a poďakovať sa za všetko, čo v živote urobil, aby nám otváral oči. Milanove knihy inšpirovali študentov, vedcov a podnikateľov na celom svete. Stal sa najúspešnejším česko-slovenským ekonomickým profesorom a veľká škoda, že sa nemohol stať českým prezidentom.

Jeho obdiv Baťovcov a ich životnej a podnikateľskej filozofie ho silno ovplyvnili. A tak sme sa stretali v obľúbených exotických reštauráciách v New Yorku a snívali o lepšom Česku a lepšom Slovensku. Polemizovali o demokracii a filozofovali o živote.

Teraz plánujem pre Milana prekvapenie, rád by som ho zobral do reštaurácie, ktorá ma fascinuje svojim systémom. Vždy sme tam mali fantastické jedlo a super obsluhu. Obdivuhodné. Naposledy sme sa tam boli najesť v Dubaji, čo bolo prvýkrát mimo USA. Tento americký koncept je neskutočný. Verím, že niektorí z vás, vážení čitatelia, viete potvrdiť pozitívnu skúsenosť.

Keď sme žili v Los Angeles, chodievali sme s našimi návštevami najčastejšie do Cheescake Factory v časti Marina del Rey. Krásne prostredie zálivu, terasa s výhľadom a vždy státie v rade, keď sme sa chceli ísť najesť. Je neuveriteľné, že aj počas krízy, aj predtým aj teraz, v tejto reštaurácii čakajú hostia v rade. Majú úplne zaplnenú kapacitu, fantastické jedlo, výbornú obsluhu, rýchle zúčtovanie. No jednoducho fabrika.

Vždy s úžasom sledujem vytvorený manažment procesov a kvality. Obrovská inšpirácia pre taký typ reštaurácie, s neskutočne „mcdonalizovaným“ procesom, napriek tomu, že nehovoríme o fast foode. Tiež však musím konštatovať, že nepatria medzi „fitnes“ reštaurácie.

Tento americký sen začal ako rodinná firma na výrobu slávnych zákuskov a dnes ich nájdete na 170 miestach so svojím konceptom reštaurácie. Verím, že aj na Slovensku budú úspešné firmy, ktoré vďaka vytrvalosti a kvalite prerazia aj v zahraničí.

Viem, že Milan nikdy nebude českým prezidentom a asi je to tak správne. Veď sa hovorí, že každý národ má takých predstaviteľov, akých si zaslúži. Milan, vidíme sa v „Čískejku“.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:21