StoryEditor

Miklošove tromfy s IBM sa strácajú

27.02.2012, 23:00
Zmena výberu daní, odvodov a ciel môže byť o milióny eur drahšia, ako tvrdí Mikloš.

Projekt UNITAS, ktorým sa má zjednotiť výber daní odvodov a ciel, nemusí byť vôbec taký lacný, ako to tvrdil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Ten sa od minulého roka chváli viac ako 50-percentnou zľavou, ktorú sa vraj ministerstvu podarilo vyrokovať s dodávateľom po zmene vlády. Exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD) dnes tvrdí, že zľava od spoločnosti IBM je výmysel.

„Zľava neexistuje. Zmluva stále znie na 78 miliónov eur. Celkový rámec zmluvy sa nezmenil a som si tým istý,“ vyhlásil po včerajšom parlamentnom výbore Počiatek.

Ako dodal, sporným dodatkom sa iba preskupili fixné a opčné čiastky viazané na jednotlivé obdobia, konečný výsledok je však stále rovnaký – 78 miliónov eur.

Kompetentní mlčia
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pritom už trištvrte roka tvrdí, že štátu sa podarilo znížiť cenu kontraktu z 56 na 22,4 milióna eur. Že takáto zľava v skutočnosti neexistuje, potvrdil pre HN aj ďalší dobre informovaný zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Rezort financií na otázky HN včera večer nevedel odpovedať.
Nevyjadrila sa ani spoločnosť IBM.

Atmosféra hustne
Práve rozbeh tejto reformy takmer spôsobil kolaps Finančnej správy a daňového systému. Pre nefunkčný informačný systém musia doteraz mnohé úkony robiť daniari ručne, napríklad rôzne preplatky na daniach, ktoré majú vracať ľuďom a firmám, počítajú na kalkulačkách.

Aj preto včera v parlamente na nového šéfa Kompetenčného centra Finančnej správy Michala Hutníka slovne zaútočila jedna z pracovníčok daňového úradu, ktorá prišla na finančný výbor. „Viete o tom, že sú do systému tak nasypané dáta, že môžeme dvakrát vrátiť ten istý odpočet? To neviete? Manipulujete s verejnosťou aj s našimi nadriadenými a dávate im zlé informácie,“ vyčítala mu daniarka, ktorá nechcela byť menovaná.

Koľko teda bude stáť UNITAS, nevedela včera povedať ani novovymenovaná šéfka Finančnej správy Mária Machová, ani Hutník. Tí tiež nezodpovedali otázku, koľko už bolo zaplatené za vybudovanie doteraz nefunkčného informačného systému KONS. „Na tom projekte sa stále pracuje. Suma je stále živá. Nie sú to malé čísla,“ povedala

Machová s tým, že konkrétnejšie čísla poskytne dnes počas druhého poslaneckého prieskumu na daňových úradoch.
Na spornom systéme KONS pritom mali pracovať aj firmy Bank Pro Soft a Dimano, ktoré majú v internetovom obchodnom registri väzby na odvolaného Mikulčíka. Ten je dlhoročný kamarát ministra Mikloša.

Podľa informácií HN už mohlo byť pod zmluvou medzi rezortom financií a IBM zaplatených za rôzne práce či počítače zhruba 18 miliónov eur. Túto informáciu Hutník poprel. Cena samotného systému KONS-u mala byť údajne zhruba 7,3 milióna eur. Podobná suma sa uvádza aj v samotnej zmluve.

Včera do parlamentu zavítal aj šéf Najvyššieho kontrolného úradu Ján Jasovský. Ten poslancov za zatvorenými dverami informoval o čiastkových výsledkoch kontroly jeho úradu. Detaily spresniť nemohol. „Zistenia sú v intenciách toho, čo už bolo medializované. Myslím si, že došlo k zlyhaniu manažérskeho vedenia,“ povedal médiám. Detaily spresniť nemohol, kým sa s dokumentom neoboznámi aj Finančné riaditeľstvo zverejniť nemôže. Podľa zistení HN pritom nie je vylúčené, že výsledky kontroly posunie kontrolný úrad aj polícii, ktorá prípad prešetruje. Kontrakt preveruje aj Úrad pre verejné obstarávanie a Úrad vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:28