StoryEditor

Mladí sporitelia prídu o polovicu dôchodku

04.06.2012, 19:00
Pre tých, ktorí budú dlhodobo sporiť, bude dopad nižších odvodov väčší, tvrdí šéf ADSS.

Predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností a šéf DSS Poštovej banky Stanislav Žofčák pre HN:

Ako sa znížia dôchodky z druhého piliera po avizovanom znížení odvodov na 3 či 4 percentá?
Zníži sa nasporená suma, čo sa bude odrážať v konečnom dôsledku aj v možnosti kúpy anuity (stanovená suma dôchodku, pozn. HN). Keďže v tomto momente anuitná novela zákona o starobnom sporení nie je, tak sa dosah presne kvantifikovať nedá. Dalo by sa to štatisticky odhadnúť tak, že tí, ktorí si dnes sporia sedem rokov a nejaké dva a pol roka si budú sporiť, tak na mesačnej báze prídu asi o osminu.

To platí pre tých, ktorí budú poberať penzie z 2. piliera už v roku 2015.
Áno, treba si uvedomiť, že oni dlhšiu časť obdobia sporia deväť percent a len dva roky budú sporiť menej. Ten dosah nebude v konečnom dôsledku taký veľký. Ale pre tých, čo budú dlhodobo sporiť, teda do systému vstúpili len nedávno, bude jednoznačne väčší, lebo celý čas si budú sporiť o polovicu menej.

Komu sa teda oplatí ostať v druhom pilieri?
Pokiaľ má sporiteľ blízko do dôchodku a nepravidelne si sporil, to znamená, že mu vyjde výpočet priemerného dôchodku kdesi pod úrovňou životného minima, tak to pre neho nebude mať zmysel, lebo tak či tak by padol do sociálnej siete, ktorú zase platí štát. Musíme hovoriť o ľuďoch, ktorí sú v pilieri, a sporili si málo a sú tesne pred dôchodkovým vekom.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:18