StoryEditor

Nový odvod pre regulované firmy

31.05.2012, 00:00

O čo ide:
Firmy v regulovaných sektoroch budú platiť od septembra 2012 mesačne štátu špeciálny odvod. Za rok pôjde dohromady o 4,2 percenta zo zisku. Dotkne sa tých spoločností, ktoré majú ročný zisk nad tri milióny eur a viac ako 51 percent aktivít v regulovanom prostredí. Zaplatenie odvodu podľa predkladaného zákona nesmie byť dôvodom na zvýšenie regulovanej ceny a nepovažuje sa za oprávnený náklad. Odvod si budú môcť firmy uplatniť ako daňový výdavok. Zaniknúť má na konci roku 2013.

Koho sa týka:
Firiem z oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, farmácie, poštových služieb, dopravy na dráhe, verejných vodovodov a kanalizácií a leteckej dopravy. Firmy budú musieť povinnosť platiť odvod oznámiť finančnému riaditeľstvu.

Čo z toho získa štát:
V tomto roku predpokladá výnos 27 mil. eur a v budúcom roku 81 mil. eur. Peniaze budú súčasťou štátneho rozpočtu a použijú sa na rozvojové programy.

Názory odborníkov:
David Marek, analytik Patria Financne
Je pochopiteľné, že pre vládu je to lákavé opatrenie. Ide o firmy, ktoré vo svojich segmentoch utopili veľké investície a je pre ne takmer nemožné odísť podnikať do inej krajiny. Z dlhodobého hľadiska to môže obmedziť ich investície. Napríklad vo svete bude už k dispozícii sieť 4G či 5G, no na Slovensku nie.

Viliam Karas, právnik Maple & Fish
Na prvý pohľad selektívny odvod nemusí odporovať právu. Za problematické považujem to, že si firmy nebudú môcť uvádzať odvod ako oprávnený náklad, pričom takým je.

Názor firiem:
Ján Orlovský, vedúci kancelárie predstavenstva ZSE
Odvod sa bude týkať ZSE Distribúcia a predpokladám, že časti dodávky elektriny pre domácnosti. Návrh sa nevymyká z rámca opatrení, ktoré prijímajú i susedné krajiny, no privítali by sme zmenu v rétorike. Označovať energetické spoločnosti za „škaredé firmy“ a zároveň verejnosti podsúvať falošnú predstavu o tom, že vytvárajú nekalé zisky určite nepomôže diskusii. Sú tri cesty, kde energetické firmy vezmú na odvod peniaze: nerozdelia celý čistý zisk akcionárom, ale časť z neho sa ponechá v spoločnosti na neočakávané situácie ako rezervný fond; energofirmy odoberú z balíka investícií, ktoré mali slúžiť na rozvoj firmy alebo si na dodatočný odvod požičajú na bankovom trhu. Ako to budeme riešiť a presúvať v rámci rozpočtu ešte nemáme jasné.

Martina Jamrichová, hovorkyňa spoločnosti Telefónica Slovakia
Spoločnosť Telefónica Slovakia postupuje vždy v súlade so zákonom. V tejto chvíli je z nášho hľadiska predčasné komentovať daný návrh, ktorý momentálne analyzujeme. Našich zákazníkov však už teraz môžeme ubezpečiť, že sa nemajú čoho obávať. Nikdy sme ich netrestali neprimeranými maržami, práve naopak, ceny za služby permanentne znižujeme.

Monika Šimunová, poisťovňa Dôvera
Návrh špeciálneho odvodu si potrebujeme najprv naštudovať a až potom sa k nemu vyjadríme. Predpokladáme, že navrhovaná forma nie je konečná, a preto si počkáme až na finálne znenie.

Peter Bednár, hovorca SPP
Až do dôkladného preštudovania návrhu sa k týmto informáciám nebudeme vyjadrovať. Akékoľvek vyjadrenie v tejto súvislosti by bolo len špekuláciou.

Jana Bolibruchová, hovorkyňa SSE
Predmetný odvod je zatiaľ v rovine návrhov. Akonáhle budeme mať k dispozícii oficiálne stanovisko, budeme dopady analyzovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:36