StoryEditor

Za emisnú daň hrozí žaloba Bruselu

23.11.2011, 23:00

Slovensku hrozí žaloba zo strany Európskej komisie. Dôvodom je takzvaná emisná daň, ktorú sme zaviedli firmám začiatkom tohto roka. Podľa informácií HN má byť všetko jasné do decembra. Ak Slovensko v tomto spore neuspeje, môže prísť o milióny eur. "Otázka infrigmentu (priestupku, pozn. HN) v súvislosti zo zavedením emisných daní je momentálne v štádiu diskusií medzi Európskou komisiou a Slovenskom," povedala Ingrid Ludvíková, tlačová tajomníčka zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Problémom výška
Podľa Európskej komisie je najväčším problémom výška dane. V liste, ktorý majú HN k dispozícii, tvrdí, že sadzba vo výške 80 percent výnosov z obchodovania je privysoká. Okrem toho sa Bruselu nepáči, že sa menili pravidlá počas hry. Podnikatelia musia totiž čeliť podmienkam, s ktorými pôvodne nepočítali. "Komisia nebude akceptovať opatrenia, ktoré podkopávajú integritu uhlíkového trhu a porušujú ustanovenia smernice. Dovoľte mi, aby som vládu Slovenskej republiky vyzval, aby túto problematiku ďalej pripomienkovala. Na základe toho sa naši odborníci následne rozhodnú o primeraných ďalších krokoch," píše v liste Slovákom šéf Generálneho direktorátu pre klimatické záležitosti Jos Delbeke.

Aj preto sa minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý daň presadil, už stretol s eurokomisárkou pre životné prostredie Connie Hedegaardovou. "Minister pani komisárke predložil veľmi vážne argumenty a vysvetlil, prečo postup Slovenska nie je v rozpore s duchom pravidiel pre európske emisné kvóty, ale práve naopak -- ide proti tým, ktorí tento systém zneužívali na bezdôvodné obohatenie," tvrdí hovorca rezortu Martin Jaroša.

Strata peňazí?
Ak financmajster so svojimi argumentmi neuspeje, Slovensko bude musieť zákon zmeniť, a to bude znamenať aj dieru v štátnej kase. Len tento rok chcel štát z dane z "horúceho vzduchu" vybrať takmer 70 miliónov eur. Zatiaľ z nej získal zhruba 20 miliónov, pričom len napríklad štátna Tepláreň Košice má prispieť 1,3 milióna eur. Okrem toho nám však môžu hroziť pokuty a následne aj žaloby od poškodených firiem. "Prípadné rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v neprospech Slovenska dáva právo domáhať sa škody poškodených firiem," povedal odborník na európske právo Viliam Karas. O prípadných žalobách už hovoria aj veľké firmy. "Som presvedčený, že takéto žaloby budú. Je veľa firiem, ktoré už museli zaplatiť preddavky, čo už teraz má negatívny dosah na ich chod, a teda napáchal škody už v súčasnosti," tvrdí hovorca Klubu 500 Tibor Gregor.

Emisnú daň zaviedol Mikloš v januári. Chcel ňou zdaniť firmy, ktoré sa počas vlády Roberta Fica (Smer-SD) zadarmo dostali k nadmernému množstvu emisných povoleniek, na základe čoho na úkor štátu zbohatli. Aj napriek tomu jej zavedenie od začiatku kritizuje nielen spomínaný klub 500, ale aj Podnikateľská aliancia Slovenska. "Bol prijatý narýchlo a účelovo. Nezohľadňuje tiež zelené investície. Je to unikát v rámci Európskej únie, nikde inde to nemajú," tvrdí riaditeľ aliancie Robert Kičina. "Odmietame princíp kolektívnej viny," doplnil Gregor, podľa ktorého vláda touto daňou označila všetky firmy za podvodníkov. Niektoré podniky však emisné povolenky skutočne potrebovali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:58