StoryEditor

Fico dostal prvé varovanie zo sveta

09.01.2013, 23:00
Stlačiť deficit štátu bude podľa ratingovej agentúry Moody's náročné.

Vláda Roberta Fica dostala prvú vážnu výstrahu v tomto roku. Jedna z troch top ratingových agentúr sveta, Moody's, včera Ficovi a spol. odkázala – stlačenie deficitu pod tri percentá nemusí byť ani po konsolidácii vôbec isté.

Kľúčový cieľ s otáznikom
Splnenie kľúčového zámeru vlády môže podlomiť najmä vyšší deficit za minulý rok oproti plánu, spomaľovanie ekonomiky, a tým aj nižší výber daní. „Ukazuje sa, že bude náročnejšie pre Slovensko dosiahnuť svoj cieľ – dostať deficit verejných financií pod tri percentá HDP v tomto roku,“ konštatuje asistent viceprezidenta analýz agentúry Jaime Reusche.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nepopiera, že dodržať plány v rozpočte bude náročné. „Pre ministerstvo financií je prioritou dodržať tento záväzok,“ dodáva Kažimírov poradca Radko Kuruc.

Už čoskoro tak môže vláda stáť pred základnou otázkou, kde chýbajúce milióny nájsť. Napríklad pri spomalení ekonomiky na jedno percento namiesto súčasných 2,1 percenta by musela nájsť až štvrť miliardy eur. A to v priebehu roka. Priestor v daniach sa pritom podľa agentúry pre zvyšovanie daní či mimoriadne odvody pomaly, ale isto, vyčerpáva.

Dôvera nám zostáva
Podľa analytika NextFinance Jiřího Cihlářa by bolo v situácii, keď sa spomaľuje ekonomika, ďalšie zvyšovanie daní výbušná zmes, ktorá by ešte výraznejšie spomalila rast Slovenska. Premiér Fico pritom už avizoval, že ak bude treba, škrtať sa bude vo vnútornej spotrebe štátu. „Čím neskôr opatrenia prídu, tým neskôr sa prejavia,“ upozorňuje predseda SaS Richard Sulík.

Napriek obavám agentúra Moody's nateraz neočakáva, že by prípadný sklz deficitu ohrozil našu dôveryhodnosť na finančných trhoch.

Aké by boli reálne dosahy vyššieho deficitu na reputáciu Slovenska, nie je úplne jasné. Na jednej strane budeme v tomto roku pod drobnohľadom trhov, keďže sa máme po rokoch dostať z procedúry nadmerného deficitu. Ak by však vláde nakoniec zopár desatín percent deficitu predsa len ušlo, sankcie trhov by záviseli od celkovej situácie v eurozóne. „V očiach investorov preto bude podstatné, či by naše zaostávanie za fiškálnym plánom bolo iba dočasným javom spôsobeným horším cyklickým vývojom, alebo javom trvalým, kvôli zhoršenému podnikateľskému prostrediu a zníženej konkurencieschopnosti v porovnaní so susednými krajinami,“ vysvetlil analytik VÚB Zdenko Štefanides. V prípade, že by sa nám sekera zvýšila práve pre spomaľovanie ekonomiky, výraznejšie sankcie by podľa neho ešte nemuseli prísť.

Tie odborníci neočakávajú ani za vlaňajší deficit, ktorý by mal prekonať pôvodných 4,6 percenta. V názore, aká veľká bude odchýlka, sa odhady Moody's a Kažimíra rôznia. Kým agentúra pre výsledky hotovostného plnenia deficitu očakáva deficit nad piatimi percentami, Kažimír je väčší optimista. „Nesúhlasím s názorom agentúry Moody´s, že deficit na rok 2012 skončí nad piatimi percentami. V tomto prípade agentúra veští z gule. Pri všetkej úcte, nikto nemá viac informácií ako ministerstvo financií.“ Podľa neho by mal byť deficit blízko plánovaných 4,6 percenta.

Ak by totiž skončil nad piatimi percentami, zhoršila by sa východisková pozícia na tento rok, čo by rovnako ohrozilo jej plány.

01 - Modified: 2005-05-18 14:49:42 - Feat.: 0 - Title: Rusko tvrdí, že sa o zvolaní koaličnej rady dozvedel až dnes ráno 02 - Modified: 2005-05-18 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Seredi chcú zachrániť kaštieľ predajom za korunu 03 - Modified: 2005-05-18 15:21:00 - Feat.: 0 - Title: Budúci minister kultúry Tóth kritizuje hospodárenie SNG
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:15