StoryEditor

Vážny: Mýto nekolabuje, ceny tovarov sa nezvýšia

10.01.2010, 13:45
Autor:
TASRTASR
Mýtny systém má podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (na snímke) len drobné pôrodné chyby, ale určite nekolabuje.

Mýtny systém má len drobné pôrodné chyby, ale určite nekolabuje. V dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to vyhlásil minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomír Vážny (Smer-DS).

Podľa šéfa rezortu dopravy nedôjde v dôsledku zavedenia mýtneho systému ani k zdražovaniu potravín či iných tovarov. "Dali sme si urobiť dve nezávislé štúdie a zdôrazňujem, že bežný občan dotknutý nebude. Ak obchodníci alebo dopravcovia zvýšia ceny, bude to len nepatrný nárast. Napríklad kilogram hydinových výrobkov môže vzrásť o 0,2 centa alebo pekárenské výrobky o 0,03 centa na kus," spresnil Vážny.

Bývalý minister dopravy a v súčasnosti poslanec Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Pavol Prokopovič tvrdenia Ľubomíra Vážneho odmietol. Ako uviedol, každému aj bez ekonomického vzdelania je viac než jasné, že keď vstúpi do nákladovej položky dopravcu popri spotrebe nafty, amortizácii či cestnej dani aj mýto, náklady sa mu zvýšia. "Dopravca to potom bude musieť prepočítať do ceny tovaru, to je základné ekonomické pravidlo. Samozrejme, že budú potraviny, a nielen tie, drahšie," uviedol Prokopovič.

Protesty malých a stredných dopravcov v Bratislave a ostatných mestách Slovenska vníma minister dopravy ako legitímne v princípe lobovania za vlastné záujmy. "Sú to ľudia, ktorí tvrdo pracujú a v čase krízy to nemajú ľahké," konštatoval Vážny. Ako uviedol, naďalej platí ponuka premiéra Roberta Fica, "ktorý je s autodopravcami ochotný rokovať, pokiaľ protest ukončia a prestanú si robiť z Bratislavy svojho rukojemníka".

Prokopovič sa domnieva, že rukojemníkov z občanov hlavného mesta Slovenska urobil Ľubomír Vážny spolu s Robertom Ficom. "Dobre vedel, že keď dá termín na stretnutie na pondelok, na čo nemal vôbec v takomto prípade dôvod, kamióny tam do pondelka stáť ostanú. Stačilo sa s dopravcami na pol hodinu stretnúť a mohlo byť všetko inak," dodal na margo protestov dopravcov Prokopovič.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:24