StoryEditor

Viac práce nájde pravica. Tvrdia experti

28.02.2012, 23:00
Najväčšie kalibre v boji proti nezamestnanosti majú pripravené pravicové strany.

Trojlístok SaS, KDH a SDKÚ-DS má podľa odborníkov vo svojich programoch opatrenia, ktoré majú najväčšiu šancu znížiť počet nezamestnaných na Slovensku. Tá podľa posledných čísel prekonala hranicú 400 tisíc.

Hoci aj podľa analýzy personálnej agentúry Trenkwalder sú na nezamestnanosť najlepšie pripravené pravicové strany, ani ony sa nemajú čím chváliť. „Výsledky analýzy ukazujú, že ani jedna zo strán nemá dostatok odvahy na to, aby trh práce prešiel zásadnými zmenami, ktoré potrebuje, aby sa udržala medzinárodná konkurencieschopnosť Slovenska,“ myslí si predseda predstavenstva agentúry Luboš Sirota. Tými by mali byť spolupráva škôl s firmami, či upratanie na strane sociálnych dávok.

Niektorí vedia, iní váhajú
Nie všetkým Slovákom však pri rozhodovaní o tom, koho budú voliť, záleží na programe. Napríklad čerstvú absolventku Rebeku, ktorá si našla prácu hneď po ukončení vysokej školy, predvolebné programy nezaujímajú. Myslí si, že strany od nich tak či tak po voľbách upustia. „Budem sa rozhodovať najmä na základe doterajšieho vystupovania a práce politikov v parlamente,“ vysvetlila Rebeka.

Naopak, mladý, 30-ročný zamestnanec v bankovníctve Šimon vie presne, komu dá svoj hlas. V marcových voľbách si vyberie pravicovú SDKÚ-DS najmä preto, lebo po voľbách chce uľahčiť začatie podnikania na Slovensku. „Plánujem si založiť živnosť, je preto pre mňa dôležité, aby podnikatelia pri štarte svojho biznisu museli čeliť čo najmenej prekážkam,“ dodal Šimon.

Vyššia daň odradí veľkých
Rovnako Inštitút zamestnanosti zhodnotil program pravicového KDH ako najlepší v boji s nezamestnanosťou. Aj podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša prispeli k spružneniu Zákonníka práce práve pravicové SaS a SDKÚ-DS.

SaS, ktorá sa plánuje vrátiť k daňovo-odvodovej reforme, tak podľa Sirotu chce priniesť najlepšie opatrenia v znížení ceny práce. Pre firmy by tak bolo lacnejšie prijať nových ľudí. Na druhom konci pomyselného rebríčka sa pritom ocitol opozičný Smer-SD. Ten chce zvýšiť daň pre bohatšie firmy. „Ide o opatrenie, ktoré ich môže odradiť prísť na naše územie,“ dodal Sirota.

Samotný Smer-SD však s nelichotivým hodnotením spokojný nie je. Program politických strán podľa nich najlepšie preverí až prax. „Máme najvyššiu nezamestnanosť za 8 rokov a to je neodškriepiteľný dôkaz toho, ako vyzerá politika týchto strán,“ tvrdí poslanec Smeru-SD Branislav Ondruš. Na prax sa však odvoláva aj poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. „My sme znížili nezamestnanosť z 20 percent pod 10 percent a máme tak dobré skúsenosti,“ poznamenal Kaník.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:48