StoryEditor

Pošta si dá opraviť počítače za státisíce eur

19.02.2013, 23:00
Štátna akciovka podpísala zmluvu s Datalanom. Môže za to dostať 400-tisíc bez eura.

Štátna akciovka Slovenská pošta plánuje dať za opravu svojej IT techniky státisíce eur. Podpísala rámcovú zmluvu na pozáručný servis so spoločnosťou Datalan. Za viac ako dva roky jej za to môže zaplatiť 399 999 eur. „Jediným hodnotiacim kritériom bola najnižšia cena, na základe ktorej bola vybraná spoločnosť Datalan. Tá ponúkla v obchodnej verejnej súťaži najnižšiu cenu. Reagovalo osem záujemcov,“ vraví hovorkyňa pošty Stanislava Pondelová. O aké firmy ešte išlo, pošta nezverejnila s odvolaním sa na obchodné tajomstvo.

Dá sa to lacnejšie
Na pobočkách pošty je takmer osemtisíc počítačov aj s notebookmi. Okrem toho však bude Datalan v prípade potreby opravovať aj inú výpočtovú techniku, a to rôzne tlačiarne, záložné zdroje či čítačky.

Oslovené firmy HN však cenu za službu, ktorú bude pošta počas nasledujúcich rokov dostávať, spochybňujú. Tá totiž ráta, že Datalan za hodinu opravy napríklad osobných počítačov dostane 87 eur. Podľa Tomáša Tima z firmy PC express ide z pohľadu poštárov o nevýhodnú zmluvu. „Zmluva je výhodná viac pre stranu dodávateľa služby ako pre zadávateľa. Cena za servisné hodiny je dvaapol- až trikrát predražená v porovnaní s reálnymi zmluvami, ktoré momentálne fungujú na nižšej úrovni,“ konštatoval.
Podobne reagoval aj Ivan Sýkora z prievidzskej spoločnosti ISSO. Jeho firma by takú istú službu vedela poštárom dodať za zhruba 50 eur za hodinu. Datalan to však odmieta. „Maximálna potenciálna hodnota zákazky za tri roky bola stanovená obstarávateľom. Zvíťazili sme v obchodnej verejnej súťaži na základe najnižšej ceny. Čerpanie trojročnej rámcovej zmluvy závisí od skutočnej poruchovosti zariadení vrátane náhradných dielcov,“ povedala hovorkyňa Datalanu Eva Medvecká.

Pošta spoluprácu s Datalanom obhajuje. „Pozáručný servis pre najväčšiu infraštruktúru na Slovensku si vyžaduje partnera, ktorý je schopný takúto službu stabilne dodávať,“ dodala hovorkyňa pošty Pondelová.

Jediné euro od hranice
Pri výbere firmy Slovenská pošta postupovala cez verejnú obchodnú súťaž. Niektorí právnici jej kroky spochybňujú. Odvolávajú sa sumu v hodnote 400-tisíc eur.
Podľa zákona ak by totiž pošta chcela opravovať počítače nad touto hodnotou, musela by použiť klasické verejné obstarávanie. „S určitosťou je možné konštatovať, že Slovenská pošta „nastavila“ odmenu v uvedenej verejnej obchodnej súťaži tak, aby sa nedosiahol uvedený limit,“ povedal partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c Andrej Leontiev. Takýto postup spochybňuje aj Jiří Vlach z Transparency International Slovensko.

Naopak, advokát z kancelárie Dedák&partners Tomáš Kamenec považuje postup štátnej akciovky za legitímny a legálny. Jeho vhodnosť a spôsob realizácie totiž podľa neho možno vyhodnocovať len s ohľadom na Obchodný zákonník a vnútorné predpisy Slovenskej pošty. Samotný spôsob pritom hodnotiť nechcel.

Tento rok už 13 zmlúv
Zmluva s poštou nie je pre Datalan jedinou, ktorú uzavrel s verejnými orgánmi. Podľa Centrálneho registra zmlúv spoločnosť od začiatku tohto roka celkovo podpísala 13 zmlúv, a to či už s ministerstvom hospodárstva, alebo s Rozhlasom a televíziou Slovenska. Môže za to dostať viac ako 4,6 milióna eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:19