StoryEditor

Emisie tlačia na ceny tepla

03.02.2013, 23:00
Súčasné ceny emisných povoleniek sú dvakrát nižšie, než si do faktúr započítali teplári.

Vďaka lacným emisiám môžu ľudia dostať preplatky za kúrenie. Súčasná cena povoleniek pre podniky, medzi ktorými sú aj teplári, sa totiž pohybuje na nižšej hodnote, než vlani. Minulý rok výrobcovia tepla podávali cenové návrhy na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý určuje ceny energií pre domácnosti. Vlani boli pritom ceny emisií na úrovni 8 eur za tonu, a tú teplári započítali aj do faktúr za kúrenie. Dnes sú však zhruba na polovičnej úrovni. Ak sa nič nezmení, domácnostiam sa to oplatí. „V ročnom zúčtovaní dostane zákazník peniaze naspäť,“ potvrdil šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smer-SD). Konkrétne koľko by mohli zinkasovať naspäť, zatiaľ nie je jasné.

Výpadok v štátnej kase
Kým domácnostiam momentálne nízka cena vyhovuje, štát na nej zrejme prerobí. Slovensko totiž v rámci európskej burzy obchoduje s povolenkami, ktoré nám pridelil Brusel.

Ministerstvo životného prostredia počítalo s tým, že priemerná cena v tomto roku bude na úrovni sedem a pol eura za tonu. Do rozpočtu by podľa toho malo natiecť až 105 miliónov eur. Kvôli nízkej cene však hrozí výpadok v štátnej kase až 50 miliónov eur. Odborníci pritom upozorňujú, že cena povoleniek môže ešte klesnúť zo súčasných štyroch eur. Ponuka je obrovská a dopyt je malý. Firmy prestali nakupovať povolenky a nakupujú zrejme len špekulanti. Do pol roka by podľa našej analýzy mala klesnúť cena na jedno až dve eurá. Slovenská vláda preto zrejme bude musieť prehodnotiť svoj plán,“ tvrdí analytik Milan Hudák. Ak by sa jeho predpoveď naplnila, domácnosti by mohli dostať naspäť ešte viac peňazí.

Od začiatku roku musia energetické podniky nakupovať emisné povolenky podľa toho, do akej miery znečisťujú životné prostredie. Regulačný úrad im uznáva 50 percent z ich ceny. „Keď sa napríklad cena pohybuje na úrovni 4 eur, polovicu z toho zaplatia zákazníci,“ skonštatoval predseda Predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.

Teplárom sa spôsob výpočtu nepáči. Chceli by, aby regulátor do ceny zarátal viac než polovicu sumy za emisie. „Myslíme si, že by úrad mal rozlišovať náklady pre podniky podľa toho, ako investujú do nových technológií, ktoré sú šetrnejšie pre životné prostredie,“ poznamenal Obšivaný.

Chcú rokovať
Predajom emisií tlačí Európska únia na to, aby podniky využívali viac „zelených technológií“. Brusel preto zaviedol obchod s povolenkami, ktoré si firmy nakupujú na burze. To im, samozrejme, zvyšuje náklady. Podľa Obšivaného nie je správne, že náš regulátor nemotivuje viac teplárov na to, aby investovali do čistejšej výroby. „Výrobca dá do ceny polovicu nákladov na emisie bez ohľadu na to, či má snahu, aby menej znečisťovať prostredie alebo nie,“ upozornil.

Zväz chce preto so štátom rokovať o nových pravidlách na výpočet ceny. „Regulátor by mal nastaviť odvod podľa toho, ako podnik investuje do výroby,“ doplnil Obšivaný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:38