StoryEditor

Dane viaznu. Miklošov rozpočet sa rozkýval

02.06.2011, 00:00
Ľudia utrácajú svoje peniaze opatrne. A prejavuje sa to aj na príjmoch štátu. Výber spotrebných daní ani DPH zatiaľ nezodpovedá predstavám rezortu financií.

„Začíname tak vnímať riziko, že príjmy nenaplnia štátny rozpočet tak, ako sa očakávalo,“ zhodnotil analytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Na druhej strane, uzdu verejných výdavkov drží pevnejšie v rukách financmajster Ivan Mikloš (SDKÚ–DS) než jeho predchodca Ján Počiatek (Smer-SD). Na chod štátu sme ku koncu mája zaplatili o 280 miliónov eur menej ako pred rokom.

Ak to zlyhá, treba viac šetriť
DPH naplnila štátnu pokladňu len o percento viac, ako pred rokom ku koncu mája. Pri spotrebných daniach dokonca výber klesol o dve percentá. Ak by štátu z týchto daní neprichádzali peniaze ani naďalej, odborníci odporúčajú vláde šetriť, nie zvyšovať dane. „Existuje priestor na úspory, najmä pri nastavení sociálneho systému a pri efektivite fungovania verejnej správy,“ podotkol analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš.

Rozpočtu pritom hrozia aj výdavky na zadlžené nemocnice, či železnice. Ide o stovky miliónov eur. Ministerstvo zatiaľ situáciu nevníma dramaticky. „V júli bude nová daňová prognóza, ak zistíme nejaké riziká, potom zasiahneme,“ povedal hovorca rezortu Martin Jaroš.

Podľa Počiatka ľudia míňajú menej kvôli vládnemu konsolidačnému balíku. „Ide priamo proti domácej spotrebe. Už sa to začína prejavovať.“ Analytici však vidia príčiny aj v raste zamestnanosti. „Stále nie je taký silný, aby zásadne zmenil opatrné spotrebiteľské správanie domácností,“ hovorí hlavný analytik Volksbank Vladimír Vaňo.

Slabší výber spotrebných daní je podľa Dereníka aj výsledkom toho, že ľudia menej tankujú. Predajcovia to však na vlastnej koži údajne nepocítili. „Žiaden pokles predaja neevidujeme,“ tvrdí šéf asociácie petrolejárskeho priemyslu Igor Janok. Ako dodal, za nižšími príjmami štátu môžu byť skôr daňové úniky.

Počiatek: Je to bluf
Miklošovi sa však darí tlmiť výdavky štátu. „Štát na výdavkoch na svoje základné fungovanie usporil až 7,3 percenta oproti minulému roku,“ povedal Jaroš.

Podľa Počiatka však rezort blafuje. Medzi výdavky totiž nezahŕňa peniaze, ktoré vykrývajú výpadky Sociálnej poisťovne kvôli druhému pilieru. „To už je krivenie optiky.“ Celkové výdavky sa pritom znížili medziročne iba o 1,2 percenta. „Veľa rečí o tom, ako budú hlavne šteriť, neboli pravdivé. Je jasné, že schodok nie je nižší kvôli nižším výdavkom,“ dodal Počiatek.

Aj vďaka škrteniu výdavkov vlády však podľa riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Matúša Pošvanca začnú Slováci rýchlejšie zarábať pre seba, a nie na štát. Deň daňovej slobody bude skôr ako vlani, kedy pripadol na 7. júna. „Je to odraz šetrenia vlády aj rastu ekonomiky. To sú dva hlavné faktory,“ podotkol. Presný dátum dňa daňovej slobody nadácia zverejní dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:46