StoryEditor

Ficova vláda deficit stiahne

05.04.2012, 00:00

Nová vláda dokáže stiahnuť deficit verejných financií pod tri percentá HDP v budúcom roku. Zhoduje sa na tom väčšina oslovených ekonómov, podľa ktorých kabinet Roberta Fica (Smer-SD) do toho dotlačia záväzky voči Európskej únii. „Podarí sa to. Pretože nová vláda to jednoducho bude musieť urobiť,“ povedal prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. V opačnom prípade Slovensku zo strany Európskej komisie môžu hroziť vysoké pokuty.



Ďalšie dôvody

Brusel pritom nie je jediným dôvodom, prečo sa vláda Smeru-SD nevyhne zásadnej konsolidácii. Podľa viacerých ekonómov stav verejných financií nie je v poriadku a aj preto, bez ohľadu na hrozby z Bruselu, bude musieť sekeru zmenšovať. „Existuje viacero ,motivačných faktorov' na to, aby vláda tieto ciele splnila: od nášho zákona o dlhovej brzde, cez riziko nárastu výnosov štátnych dlhopisov, až po neschopnosť sa financovať na trhoch,“ vraví hlavný analytik ČSOB Marek Gábriš.

K nemu sa pridáva aj analytik VÚB Zdenko Štefanides, či riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš. „Mám obavu, že sa im to podarí, a to najmä cez siahnutie na druhý pilier a cez formu takzvaných PPP projektov, ktorá môže vytvárať skryté dlhy.“

Nájsť viac ako miliardu
Zníženie deficitu pod tri percentá výkonu ekonomiky Slovensko bude stáť viac ako jednu miliardu eur. Dosiahnuť sa to dá šetrením. „Do konca tohto roka sa veľmi veľa meniť nedá. Zrejme nastane plošné viazanie peňazí v niektorých rezortoch,“ konštatoval Baláž. Ďalšie šetrenie bude podľa neho závisieť od priorít vládneho kabinetu.

Okrem šetrenia však Slovákov čaká aj zvyšovanie daní. Kabinet Roberta Fica už ohlásil, že zdvihne napríklad daň z príjmov pre ľudí, ktorých mesačné príjmy sú vyššie ako 2 700 eur, a to zo súčasných 19 na 25 percent. Zdaniť chce aj luxusné autá či domy. „Do úvahy pripadajú okrem dane z nehnuteľností, čím by sa podporili miestne rozpočty, aj spotrebné dane,“ hovorí český analytik ČSOB Petr Dufek. Smer-SD pritom už ohlásil, že obmedzí odpočítateľnú položku na manželku, a to pre lepšie zarábajúcich.

Podľa ekonómov by sa mal tiež zamerať aj na zlepšenie výberu daní. „V strednodobom horizonte by sa mal sústrediť aj na vyššiu efektivitu výberu, keďže na DPH nám údajne uniká až jedna miliarda eur, čo je takmer výška nášho súčasného ,problému',“ vraví Gábriš.

Skeptické hlasy
Nie všetci však veria, že nová vláda plán ozdravovania naplní. „Viac sa prikláňam k tomu, že sa jej deficit znížiť nepodarí,“ povedal šéf Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc. Podľa neho však všetko bude závisieť od nového programového vyhlásenia vlády, ako aj od toho, čo bude reálne robiť. Okrem neho sú skeptickí aj ďalší analytici - z Next Finance Vladimír Pikora a analytik z Trim Broker Ronald Ižip. „Plánovaný rast ekonomiky je nadhodnotený. Budú mať preto veľké problémy dostať sa blízko k trom percentám. Ich úspech odhadujem na 20 percent,“ dodal Ižip.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:12