StoryEditor

Penta opustí biznis zdravotníckych laboratórií

05.04.2012, 00:00
Investičná skupina Penta pravdepodobne čoskoro opustí biznis diagnostických laboratórií.

Kým finančníci tu hovoria o bežnom predaji po rozbehu spoločnosti Alpha Medical, poľská tlač informuje o finančných ťažkostiach poľskej časti holdingu.

Predaj nevylučujú
Tému otvoril poľský denník Pulz Biznisu, keď citoval investorov, ktorí mali s Pentou o kúpe rokovať. „Z rokovaní sme ustúpili, keď sme sa dozvedeli, v akej zlej finančnej situácii sa podnik nachádza,“ povedal novinám anonymný investor. Záujem o kúpu na druhej strane podľa denníka prejavuje nemecký investor z brandže. Pulz Biznisu tvrdenia podopiera údajmi z obchodného vestníka, kedy poľská časť Alpha Medical v roku 2010 pri 11-miliónových tržbách dosiahla stratu šesť miliónov zlotých. Hovorca Penty Martin Danko dnes tvrdí, že situáciu sa podarilo zvrátiť.

„Poľské laboratóriá sú už ziskové. Po zásadnej konsolidácii siete sme hospodárenie oproti roku 2010 zlepšili o 40 percent,“ spresnil. Predaj firmy odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť s tým, že skupina sa k transakciám pred ich realizáciou nevyjadruje. „V prípade Alpha Medical by však išlo o predaj celého holdingu, a nie jednotlivých častí. Projekt už pre Pentu dosiahol požadovanú veľkosť a výsledky, venujeme sa mu už šesť rokov,“ komentoval možné dôvody predaja.

Poľský systém motivuje šetriť
Že by k predaju mohlo dôjsť v krátkom čase, hovoria aj indície zo Slovenska. Think-tank Health Policy Institute včera pre HN v súvislosti s Alpha Medical odmietol komentovať rozdiely medzi poľským a slovenským trhom. „Pre majiteľov Alpha Medical sme robili takéto analýzy a porovnania. Bol by to konflikt záujmov,“ ospravedlňoval sa Peter Pažitný z inštitútu.

Podľa nášho zdroja z prostredia analytikov si Penta analýzu objednala práve kvôli predaju firmy. Hovorca Danko dodal, že kľúčovými časťami holdingu sú slovenská a česká časť. „Na projekt treba nazerať optikou holdingu, a nie jednotlivých trhov. Začali sme v roku 2006 s dvojmiliónovými tržbami, dnes sa blížime k 50 miliónom eur,“ dodal. Na Slovensku je Alpha Medical trhovou jednotkou, v Česku dvojkou.

Menšiu dynamiku poľského trhu vysvetľuje rozdielnou legislatívou, ktorá motivuje objednávať menší objem laboratórnych výkonov. „V poľskom systéme úhrady hradia priamo lekári, čo neminú, im zostáva,“ spresnil. V Poľsku sa tak prakticky vyšetrujú len základné výkony, v Česku a na Slovensku omnoho viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 04:12