StoryEditor

Reforma daní štartuje bez Bruselu

04.05.2011, 00:00
Prvú časť projektu UNITAS, teda zjednotenie daní, odvodov a ciel za 22,4 milióna eur zaplatíme z vlastných peňaženiek. Pôvodne mal byť pritom hradený aj z eurofondov.

Daňové riaditeľstvo nevysvetlilo, prečo budú tieto náklady len na pleciach štátneho rozpočtu. „Neviem to vysvetliť. Skôr je to o tom postupe, ktorý je zdĺhavejší v rámci toho, aby sme financie z eurofondov vybavili,“ povedal poverený šéf Daňového riaditeľstva Igor Krnáč.

Tempo čerpania eurofondov pri informatizácii je však žalostné. Ministerstvo financií to chce zmeniť. „Tak, aby bolo možné prefinancovanie ďalších zmien informačných systémov v súvislosti s reformou daní a odvodov zo Štrukturálnych fondov,“ uviedol hovorca rezortu Martin Jaroš.

Sporná úspora
Pôvodne bola hodnota tejto zákazky 56 miliónov eur. Zmluvu so spoločnosťou IBM, ktorá zákazku realizuje, podpisoval rezort financií ešte pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD).

Mikloš nevysvetlil, na čom konkrétne Daňové riaditeľstvo dosiahlo zníženie fixných nákladov, ktoré vyrokoval ešte Miroslav Mikulčík z pozície šéfa úradu. Ministerstvo uviedlo, že sa kontrakt upravil tak, aby to zodpovedalo presadzovanej reforme daní a odvodov. Štát zaplatí len za to, aby sa prvá fáza UNITAS-u rozbehla od roku 2012. „Výsledkom rokovaní bolo zásadné zníženie dohodnutého rozsahu zmluvných plnení,“ povedal Jaroš.

Koľko za kontrakt s IBM zaplatíme celkovo, ministerstvo ešte nevie. Dohodnutá cena sa totiž môže zvýšiť.
Počiatek 34-miliónovú úsporu spochybňuje. „Nový systém sa vybuduje na báze starého systému,“ hovorí. Zdôraznil, že štát si napríklad na rozbeh projektu UNITAS kupuje iba demoverziu na DPH. Takže neskôr bude musieť platiť za doprogramovanie. „Je to také šetrenie typu, že si idem kúpiť auto, len tam nemám motor.“

Tajomné subdodávky
Podľa niektorých odborníkov by bola zákazka transparentnejšia, ak by na ňu išli peniaze aj z eurofondov. „Európska komisia by si pri kontrole mohla vyžiadať aj subdodávateľské faktúry,“ hovorí Ján Rudolf, expert na eurofondy. Ministerstvo však spresnilo, že ani v takom prípade by ich dodávateľ nemusel poskytnúť. Tento problém chcú riešiť, aby boli budúce zákazky transparentnejšie.

Podľa informácií HN sa totiž medzi subdodávateľov IBM mala dostať aj spoločnosť CSC Computer Sciences. V nej Mikulčík pôsobil deväť rokov ako konateľ. V reakcii pre TV Markíza poprel, že z postu šéfa Daňového riaditeľstva pretláčal zákazku pre svojho bývalého zamestnávateľa. Spoločnosť CSC sa v oficiálnom stanovisku striktne dištancovala „od účelovej politizácie akýchkoľvek minulých, súčasných i budúcich obchodných aktivít spoločnosti.“ IBM odmietla celú záležitosť akýmkoľvek spôsobom komentovať. Marek Ročkár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:17