StoryEditor

Anketa: Ako sa budú vyvíjať ceny nehnuteľností v tomto roku?

04.05.2012, 00:00

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky
Domnievam sa, že pomalé tempo rastu ekonomiky, ako i dlhé rady na úradoch práce, stále nie sú a v nasledujúcich štvrťrokoch ani nebudú dôvodom na rast cien bytov či domov. Prikláňam sa preto k názoru, že ceny nehnuteľností určených na bývanie budú stagnovať, prípadne ešte príde k ich ďalšiemu miernemu poklesu. Zlacňovanie je pravdepodobné najmä v regiónoch, ktoré sú najviac ohrozované nezamestnanosťou.

Marek Gábriš, analytik ČSOB
Zdá sa, že klesajúci trend sa spomaľuje a v niektorých segmentoch badať mierny rast. To je dobré znamenie. No aj naďalej by som hovoril o stabilizácii a čistení trhu. Kľúčové bude, ako sa podarí stabilizovať trh práce. Ak sa potvrdí, že tento rok sa zastaví rast nezamestnanosti, tak by to bola v strednodobom horizonte podpora aj pre trh s bývaním.

Martin Baláž, analytik Slovenskej sporiteľne
Ceny nehnuteľností by v tomto roku nemali výraznejšie rásť, keďže tento rok očakávame rast nezamestnanosti, ktorá by mala ich ceny mierne tlačiť nadol. Pokles však zrejme bude limitovaný, keďže väčšina majiteľov, ktorí svoju nehnuteľnosť potrebovali predať, napríklad zahraničné realitné fondy, tak už urobila, a zvyšok predávajúcich si môže dovoliť s predajom čakať na výhodnejšie ceny.

Boris Fojtík, analytik Tatra banky
Aj v ďalších kvartáloch očakávame len mierne pohyby a nedá sa vylúčiť, že by mohli byť aj smerom nahor. Priemer za celý rok sa bude pohybovať blízko nuly. Takýto vývoj očakávame s podmienkou, že makroekonomický výhľad sa významne nezmení. Teda realitný trh nezažije žiadny krátkodobý šok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:34