StoryEditor

Premiér Fico chce opäť znižovať DPH na predaj z dvora

12.04.2012, 00:00
Dane. Premiér chce podporiť domácich výrobcov. Tí tvrdia, že to pomôže nielen im, ale aj spotrebiteľom. Sľubujú zníženie cien.

Slovensko môže mať tri sadzby dane z pridanej hodnoty. Okrem základnej 20-percentnej a desaťpercentnej sadzby na lieky či knihy by mohli byť najnovšie zvýhodnení aj farmári. Na ich produkty by mala byť podľa premiéra Roberta Fica (SDKÚ-DS) iba šesťpercentná daň. „Cestou zvyšovania DPH nepôjdeme, ale napríklad určite dám ministrovi financií otázku, či by sme sa nemohli vrátiť k šesťpercentnej DPH na predaj poľnohospodárskych produktov z dvora,“ povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Mohlo by tak podľa neho ísť aspoň o čiastočnú podporu pre domácich výrobcov.

Ceny nemusia klesnúť
Nižšiu daň pre predaj z dvora zaviedla už prvá Ficova vláda. Následne ju však vláda Ivety Radičovej od vlaňajška v rámci konsolidácie zrušila.
Podľa predajcov sa nárast dane na 20 percent zákonite podpísal aj pod ceny produktov. „Keď sa DPH zvyšovala, museli sme tomu prispôsobiť cenu. Následne sa to krátko nato odrazilo aj na nižšom záujme ľudí,“ konštatoval Pavol Panák z Koliby v Paštinej Závade pri Žiline.

Ak by sa DPH znížila, pomohlo by to podľa farmára Borisa Baláža zo Skleného neďaleko Turčianskych Teplíc nielen výrobcom, ale aj spotrebiteľom. „Cenami by sme určite šli dole. Mohlo by sa to totiž následne prejaviť aj na záujme spotrebiteľov.“

Či by sa však premietla nižšia daň do cien v plnej miere, nie je podľa odborníkov vôbec jednoznačné. „Závisí to od konkrétnej situácie. Čím je konkurenčnejší trh, tým viac by sa malo zníženie prejaviť aj v konečnej cene,“ vysvetlil hlavný ekonóm UniCredit Bank Vladimír Zlacký.

Zvýhodnenie by mohlo
Na Slovensku však funguje len okolo 50 registrovaných predajcov z dvora. Z toho menej ako polovica dosahuje obrat aj viac ako 49 700 eur ročne, teda hranicu pre platenie dane. V praxi by tak mohli byť zmeny dôležité pre menej ako 25 predajcov, o veľkej konkurencii sa tak hovoriť nedá.

Okrem nákladov na administratívne zmeny by štát prišiel ročne o necelé tri milióny na daniach. Takýto výpadok kvôli zníženej sadzbe odhadla ešte Radičovej vláda.

Vážnejším problémom by mohol byť nesúhlas Európskej komisie s podobnými zvýhodneniami. Tým pri rušení výnimky argumentovala aj bývalá vláda. „Ak by sa DPH nezdvihla, hrozilo by nám stíhanie z Bruselu,“ potvrdil Simon s tým, že bývalá vláda vykompenzovala chovateľom a pestovateľom vyššiu daň inými výhodami. „Rozšírili sme možnosť predávania z dvora na širší segment. V minulosti sa totiž mohlo z dvora predávať mlieko, ale mliečne výrobky už nie. V súčasnosti v podstate neexistuje žiadne obmedzenie.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:51