StoryEditor

Chceme ozdraviť firmu. Keď sa k tomu pridá investor, bude to super

Čo bolo hlavnou príčinou, že ste sa dostali do reštrukturalizácie?
Asi najväčšiu úlohu zohrala zmena stratégie našej financujúcej banky, no rovnako stagnujúca až klesajúca spotreba ľudí a firiem. Sme nadväzujúce odvetvie na oblasť stavebníctva, kde v roku 2009 nastal prudký útlm. A neplatilo ani to, že ak sa nebude stavať, bude sa aspoň rekonštruovať. Prišla aj konkurencia. Navyše niektorí hráči práve v čase útlmu masívne investovali do nových prevádzok. Nižšie tržby v nábytkárstve sa tak rozdelili medzi ešte väčší objem prevádzok. Veľa ľudí ešte prednedávnom chodilo kupovať nábytok do Bratislavy, ale keďže vyrástli pobočky aj v menších mestách či v neďalekej Viedni, niektorí ľudia si ho už kupujú tam. Snažíme sa preto zmeniť sortiment z dlhodobej spotreby, čo sú obývačkové steny či kancelársky nábytok, na strednodobú spotrebu, teda doplnky do domácnosti.
Nebol problém v spustení Design House?
Nie. V roku 2007 sme dostavali polyfunkčný objekt, teda obchodný dom s nábytkom, pri letisku. V rámci budovy bola ešte jedna administratívna časť, kde sídlili dnes už skrachované aerolinky Sky Europe. Všetci vieme, ako skončili, ostali nám dlžné veľa peňazí za neuhradené nájomné. Okrem toho, budova po Sky Europe zostala v dezolátnom stave. Na náš nový koncept Design House sa nehodila, tak sme k nej pristavili novú, atraktívnejšiu budovu. Koncept Design House určite nepovažujeme za neúspešný. Jeho čísla dnes nie sú zlé. Výrobky, ktoré tam predávame, sú luxusnejšie a drahšie, ako tie, ktoré predávame v Nábytku Galan.
Áno, a na margo jeho otvorenia sa spomína aj to, že ste sa dostali do problémov.
Ako som povedal, nebolo to preto. Design House ako koncept je niečo, čo vyplnilo medzeru na trhu. Na vysvetlenie, v objekte pri letisku sú akoby dva obchodné domy. Jeden je Design House a druhý je klasický obchod s nábytkom -- Nábytok Galan. Pri nábytku je však dnes obrovská konkurencia, najmä z Poľska. Teraz je stav taký, že budova je veľká a celý jej koncept musíme reorganizovať, aby dával zmysel a zarábal. A toto sa začala diať dávno predtým, ako bola povolená reštrukturalizácia.
Aký problém v tomto smere zohrala vaša financujúca banka?
Zrušila nám kontokorentný úver. Peniaze sme však mali uložené v zásobách a nevedeli sme ho splatiť. Aby sa tak mohlo stať, museli by sme veľmi rýchlo spustiť masívny výpredaj. A to sme nechceli. Mohlo by to poškodiť našu značku a za niektorý tovar by sme určite nezískali toľko, za koľko sme ho nakúpili a boli by sme výrazne stratoví. Preto sme zvolili reštrukturalizáciu, ktorá nám dáva čas na akési nadýchnutie.
Reštrukturalizáciu firmy niekedy využívajú na zbavenie sa dlhov.
My sme sa nechceli špekulatívne zbaviť dlhov. Ako sme tiež počuli z trhu, niečo také sa zväčša robí pri investičných úveroch, a nie pri kontokorentných. Pri kontokorente nie sú také výšky úrokov, aby to malo zmysel. Štandardná reštrukturalizácia sa robí tak, že sa odpustí časť úrokov, ale pri kontokorente sa nemá čo odpúšťať. Odpustiť výraznú časť istiny úveru banky ako veritelia neakceptujú.
Ako dlho bude trvať reštrukturalizácia?
Na koniec februára je zvolané stretnutie veriteľov, na ktorom sa bude voliť veriteľský výbor. Z neho vyplynú ďalšie kroky.
Viete už teraz, koľko máte veriteľov?
Nie, to sa ešte len dozvieme. V týchto dňoch prebieha u správcu spracovanie prihlásených pohľadávok a začne sa ich overovanie.
Ako ste na tom dnes s objednávkami?
Štandardne. Odoberáme tovar od našich dodávateľov a dodávame zákazníkom.
Načas?
Áno, niekedy s malými posunmi, ktoré sa zväčša týkajú bežných prevádzkových záležitostí.
Pokračujú s vami všetci dodávatelia?
Asi 95 percent nám dodáva aj po oznámení reštrukturalizácie.
Prepúšťali ste?
Stavy sme zatiaľ znížili asi o pätinu. Mali sme okolo sto ľudí a dnes ich máme približne 80.
Je to konečné alebo bude prepúšťanie pokračovať?
Prepúšťanie súviselo s úbytkom predajnej plochy, keďže sa snažíme zmenšiť firmu na efektívnu veľkosť. Rozlohe predajnej plochy sa budú prispôsobovať aj počty pracovných miest na jednotlivých oddeleniach. Plánujeme preto časť biznisu stiahnuť a doplniť ho iným sortimentom, buď naším, alebo sa dá daná plocha do prenájmu inej firme.
Týka sa to iba Nábytku Galan alebo aj Design House?
Design Housu zatiaľ nie. Skôr to vyzerá na tovary, kde je v regióne veľká konkurencia a kde už Nábytok Galan dnes nemá také postavenie.
Napríklad?
Ide o kancelársky nábytok, dnes sú na trhu špecializované firmy, ktoré ho vyrábajú a predávajú. Ale zas na druhej strane, lepšie sa nám darí pri sedacích súpravách. Budeme sa tak viac orientovať na to, čo má pre nás väčší zmysel, a to, čo nevieme robiť efektívne, ukončíme.
Hľadáte si investora?
Momentálne prebiehajú rokovania s dvoma investormi. S jedným sme už podpísali zmluvu o mlčanlivosti. Títo investori vedia, že máme know-how, sme dobrá značka a trh poznáme veľmi dobre.
Kto ním je?
To nemôžeme prezradiť.
Je to investor "z fachu" alebo finančný investor?
Finančný. V súčasnosti však ešte nevieme, či v rámci tejto akvizície investor doplní svoju vlastnú investíciu z fachu.
V akej fáze sa nachádzajú rokovania?
Definuje sa rámec, za akých okolností by mohol od akvizícii uvažovať. Ale nemôžem hovoriť za neho.
Ide o slovenskú alebo zahraničnú firmu?
Je to kombinácia.
Aké bude rozdelenie podielov?
To je veľmi predčasná otázka.
Čo bude s investičnou spoločnosťou NG Invest, ktorá je vlastníkom priestorov a patrí vašej rodine, ale funguje samostatne mimo spoločnosti Nábytok Galan?
Dnes ešte nevieme definovať, či investor ide do akvizície s tým, že ukotví svoje peniaze do majetku, alebo mu ide o retailovú časť. Teraz sa skôr rieši koncept, ktorý by tam mohol byť spoločne nastavený, a rieši sa tiež potenciál expanzie.
Na jednej strane je tu reštrukturalizácia, na druhej hovoríte o expanzii.
Nábytok Galan v súčasnosti neexpanduje, no chceli by sme. Na to však potrebujeme silného partnera. Ale ako som spomenul, momentálne prebieha definovanie rámca spoločného projektu. Z hľadiska nábytku nedáva zmysel predávať ho v nákupných centrách, ale ak by sme hovorili o rozšírení predajne doplnkov, tak to zmysel dáva.
Čo ak sa nakoniec nedohodnete s investorom?
V reštrukturalizácii spoločnosti Nábytok Galan, ktorú dnes pripravujeme, primárne s investorom nepočítame. Ak sa nedohodneme, tak bude reštrukturalizácia pokračovať podľa štandardného scenára.
Je pre vás dôležitejší investor alebo reštrukturalizácia?
Reštrukturalizácia. Investor je pre nás cesta na zvýšenie ziskovosti cez rozšírenie podnikania. Hlavne chceme ozdraviť spoločnosť, a keď sa k tomu pridá investor, bude to super.
Aké je hospodárenie Nábytku Galan a NG Invest?
Pre Nábytok Galan bol najťažším rok 2011, keď sme mali historicky prvýkrát stratu. Za rok 2012, ak by nedošlo k ukončeniu kontokorentného úveru a následnej reštrukturalizácii, tak by sme mali vyrovnané hospodárenie. NG Invest je stabilná spoločnosť, ktorá profituje z toho, že prenajíma priestory iným spoločnostiam. A tým si "zarába" na splácanie vlastného úveru.
Prečo ste cez NG Invest finančne nepomohli spoločnosti Nábytok Galan? Predišlo by sa reštrukturalizácii či vstupu iného partnera do firmy.
NG Invest nemá voľné zdroje alebo iné aktíva na to, aby akýmkoľvek spôsobom podporoval iné spoločnosti, aj keby išlo o spoločnosti zo skupiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:27