StoryEditor

Európa odsúdená na zblíženie

29.06.2012, 00:00

Hromadenie problémov zadlžených krajín si vyberá čoraz vyššiu daň v podobe prehlbujúcej sa krízy. „Treba hľadať riešenia, ako z krízy von, keďže čas sa rýchlo kráti. Žiaľ to, čo nám predvádzajú politici, nemôžeme nazvať hľadaním definitívnych riešení,“ myslí si analytik Across Wealth Management Radoslav Kasík. Žiaľ, zdá sa, že ani prebiehajúci summit nebude odlišný.

Chýbajú riešenia
Navrhovaná daň z finančných transakcií vyvoláva skôr obavy a ekonomike eurozóny uškodí. Dôsledkom neexistujúcej fiškálnej únie je, že aj peniaze napumpované do problémových krajín sa môžu minúť s účinkom: Aj preto Nemecko požaduje najskôr záruky a až potom je ochotné investovať do zadlžených krajín. Problémom však je, že rovnako Cyprus, ako aj Španielsko, už bijú na poplach a potrebujú pomoc, aby ubezpečili investorov na trhoch, že dlhopisy, ktorými chcú prefinancovať svoje dlhy, nebudú bezcenným zdrapom papiera. Natiahnutých rúk, ktoré žiadajú o pomoc, je príliš veľa a darcovia, ktorí by ju mohli bez problémov poskytnúť, chýbajú. Eurozóna sa dostala do slepej uličky a momentálne nemá páky na to, ako z nej vyjsť. „Neustále všetci opakujeme, že základnou chybou eurozóny je skutočnosť, že ide o menovú úniu bez fiškálnej únie,“ dopĺňa Kasík. Aj napriek tomu stále platí, že vytvorenie fungujúcej fiškálnej únie je v nedohľadne a podobne je na tom plán bankovej integrácie. Politici namiesto hľadania riešení len hasia problémy zadlžených štátov.

Rozhodne Nemecko
Minimálne krajiny eurozóny, ak nie celej Európskej únie, sa však práve teraz musia viac zbližovať, aby vytvorili funkčný celok, ktorý bude vedieť vybŕdnuť z problémov, do ktorých sa dostal. „Nemecko ako hlavný hráč diktuje podmienky. Najprv banková a fiškálna únia a neskôr spoločné dlhopisy,“ pripomína analytik Trim Broker Ján Beňák. Aj podľa Jaroslava Brychtu z X-Trade Brokers situácia už zašla tak ďaleko, že je riešiteľná len ďalšou socializáciou rizík a postupnou centralizáciou Európy. Je teda na jednotlivých členských krajinách, či budú ochotné stratiť časť svojich právomocí a suverenity a začnú reálne budovať akési spojené štáty európske. A potom pristúpia na vydávanie spoločných dlhopisov. Faktom však zostáva, že politici budú musieť konať rýchlejšie a myslieť viac dopredu. Pretože len tak sa im podarí dostať Európsku úniu zo súčasných problémov.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:51