StoryEditor

Banky si priplatia milióny eur. A vytvoria štátny produkt

31.05.2012, 00:00

O čo ide:
Doteraz platili banky bankový odvod raz za štvrťrok z vkladov firiem vo výške 0,4 percenta, od septembra budú platiť aj z vkladov ľudí. V poslednom štvrťroku tohto roka zároveň odvedú mimoriadny odvod vo výške 0,1 percenta. Podľa zákona nesmú zvyšovať ceny či poplatky na úhradu nákladov súvisiacich s odvodom.

Zároveň banky budú musieť zaviesť najneskôr od júla 2013 základný bankový produkt. Ide o balík služieb, ktorý bude obsahovať mesačne desať platieb kartou, tri výbery z bankomatu príslušnej banky, jednu hotovostnú platobnú operáciu a tri bezhotovostné platobné operácie na pobočke, vydanie medzinárodnej debetnej platobnej karty a každú jej obnovu. Balík bude stáť maximálne euro mesačne. Produkt bude určený ľuďom, ktorí mesačne zarábajú minimálnu mzdu.

Koho sa to týka:
Všetkých bánk a pobočiek zahraničných bánk na Slovensku, ktorých je 29.

Čo z toho získa štát:
V tomto roku získa z odvodu navyše oproti plánom 77 miliónov eur, v nasledujúcich rokoch 109,9 milióna eur. Peniaze vláda plánuje použiť na rozvojové projekty.

Názor odborníka:
Radoslav Kasík je portfóliový manažér spoločnosti Across Wealth Management
Riziko vidím v prenesení nákladov na odvod na zákazníkov – firmy a ľudí. To môže mať vplyv na ekonomiku, keďže sa môže spomaliť spotreba. Banky strašia aj obmedzovaním úverovania, čo si myslím, že je tiež možné.

Názor bánk:
Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny
Bankový odvod bude mať po jeho rozšírení negatívny vplyv nielen na samotné banky, ale aj na vývoj ekonomiky. Jeho dosah totiž spočíva najmä v obmedzení kapitálu, ktoré by banky využili na úverovanie – či už podnikateľských subjektov alebo domácností. Menej zdrojov na úverovanie a rozvoj v konečnom dôsledku povedie k spomaleniu ekonomiky a bude mať negatívny vplyv na celú krajinu.

Náznaky akejkoľvek cenovej regulácie vo finančnom sektore aj prostredníctvom akéhosi „základného produktu“, ktorý má mať vopred predurčenú cenu a obsah služieb, musíme odmietnuť, pretože na malom slovenskom trhu existuje plne konkurenčné prostredie s viac ako 20 bankami. Štatistiky dokazujú, že každý občan na Slovensku si môže dovoliť bežný bankový účet a pokiaľ je v našej banke aktívny, má dokonca účet zadarmo. Podobná situácia je pri väčšine bánk vďaka vysokokonkurenčnému prostrediu.

Tatiana Jonáková, hovorkyňa OTP Banky Slovensko
Dodatočné bankové odvody sa výrazne negatívne prejavia na výške hospodárskeho výsledku banky.

Lukas Tomis, hovorca Zuno bank
Keďže rokovania medzi vládou a Slovenskou bankovou asociáciou stále prebiehajú, k bankovému zaťaženiu sa zatiaľ nevieme zodpovedne vyjadriť. Túto problematiku pozorne sledujeme a analyzujeme. Banky však pri nastavení poplatkov zohľadňujú viacero parametrov, nielen bankové odvody.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:53