StoryEditor

Virtuse expanduje na nové trhy

16.07.2012, 00:00

Spoločnosť Virtuse Group, za ktorou stojí finančník Rastislav Vasilišin, rozširuje svoje pôsobenie do ďalších krajín Európy. Po tom, čo holding sídliaci vo švajčiarskej Ženeve v závere minulého roka vstúpil do obchodu s elektrinou na poľskom trhu, sa tentoraz zameria na škandinávske krajiny a Balkán.

Nová dcérska firma
„Založili sme novú dcérsku spoločnosť v Kodani, prostredníctvom ktorej budeme obchodovať s elektrinou aj vo Fínsku, Švédsku a v Nórsku, keďže tieto trhy sú vzájomne prepojené,“ hovorí o prvých krokoch na nových trhoch Rastislav Vasilišin. Výnosy Virtusu z obchodovania s elektrinou vlani dosiahli 78 miliónov eur. „Každý nový trh pre nás predstavuje obrovský potenciál a príležitosť zobchodovať ďalšie aktíva. Naša expanzia na sever Európy a na Balkán nám poskytne lepšiu prepojiteľnosť trhov, na ktorých pôsobíme,“ pripomína šéf Virtuse Group. Holding zaoberajúci sa finančným poradenstvom, obchodovaním s elektrinou a emisnými povolenkami bude môcť zvyšovať svoju konkurencieschopnosť na trhu aj vďaka tomu, že lacnú elektrinu kúpenú na ktoromkoľvek z európskych trhov dokáže „presunúť“ do štátu, kde ju môže so ziskom predať. Virtuse v tomto roku očakáva rast obratu na úrovni 10 až 20 percent nad minuloročnými 123 miliónmi eur.

Aj Pobaltie a Balkán
S elektrinou začne firma čoskoro obchodovať aj v Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a Bosne a Hercegovine. „Balkánska“ divízia tiež otvorí cestu na trhy Maďarska a Rakúska, čo umožní prenosy elektrickej energie napríklad z Nemecka až na juh Európy.

Medzi nové trhy budú patriť aj Litva, Lotyšsko a Estónsko. „Očakávame, že aj na škandinávskych trhoch, aj na v balkánskych krajinách sa nám podarí získať aspoň 10-percentný podiel na trhu obchodovania s elektrinou. V strednej Európe sme už dnes najväčším obchodníkom s emisnými povolenkami a verím, že posilňovať sa bude naše postavenie tiež medzi obchodníkmi s elektrinou,“ hovorí Vasilišin. Virtuse je druhým najväčším obchodníkom s emisnými povolenkami v Česku, jednotkou je ČEZ, ako aj u nás, jednotkou na našom trhu je Enel. S emisnými povolenkami firma v tomto roku začne obchodovať i v Španielsku, kde chce v budúcnosti tiež obchodovať aj s elektrinou.

Na lipskej burze
Medzi klientov Virtusu v súčasnosti patria nadnárodné energetické koncerny operujúce na európskom trhu, ako aj veľké energetické firmy v Nemecku, Poľsku, Česku a Slovensku. „Na konci leta sa navyše staneme členom energetickej burzy EEX v nemeckom Lipsku,“ dopĺňa Vasilišin. Virtusu by členstvo na jednej z najväčších búrz s elektrinou na svete malo priniesť oveľa vyššiu efektivitu pri obchodovaní a okamžitý dosah na zákazníkov po celej Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 19:09