StoryEditor

Novitech sa vážne vracia do hry

28.03.2012, 00:00
Prvé záťažové testy systému od Novitechu mali dopadnúť pozitívne.

Novitech má šancu vrátiť sa k daniarom. Včerajšie záťažové testy ich informačného systému RDS mali dopadnúť dobre. „Prvotné reakcie pracovníkov boli pozitívne. Ale seriózne vyhodnotenie testovania bude známe až vo štvrtok,“ informovala HN Miroslava Slemenská z Komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva.

Ak by Novitech v testoch uspel, daniari ich systémom plánujú nahradiť terajší systém KONS. Ten sa od začiatku februára nepodarilo naplno rozbehnúť. Pracovníci na úradoch preto museli začať používať perá a kalkulačky. Podľa výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu sa tým napríklad zvýšilo riziko daňových únikov.

Hladko to vraj nešlo
Pozitívne testovanie hodnotil aj Novitech. „Samotné testovanie prebiehalo popoludní tri hodiny. So systémom v tom čase paralelne pracovalo tisíc až 1 600 používateľov – úplne v pohode a bez výkonnostných problémov. Do testovania sa postupne pripájali všetky daňové úrady,“ reagoval jeden z riaditeľov firmy Jozef Balún.

Pracovníci úradov tiež majú vyplniť dotazníky, či boli so systémom spokojní a či funguje. Vyhodnotiť sa majú do štvrtka.
Miroslav Mikulčík, ktorý pracoval na prechode daniarov na systém KONS a pripravovaný systém od Novitechu odmietol, sa včera k testom nevedel vyjadriť. „Nemám informáciu o scenári záťažových testov,“ povedal pre HN.

Podľa Michala Hutníka, ktorý bol za nasadzovanie KONS-u zodpovedný po tom, ako bol odvolaný Miroslav Mikulčík, však systém včera ráno okolo deviatej padol. „Podľa mojich informácií ten systém ráno padol a po deviatej hodine nefungoval,“ uviedol. Na otázku, ako prebiehali testy popoludní, neodpovedal. Chce si počkať na oficiálne výsledky.

Iné zdroje HN, ktoré nechceli byť menované, vravia, že systém sa začal pri 1 400 používateľoch mierne zadrhávať.
Na základe výsledkov testov by sa malo do piatka vedenie Finančného riaditeľstva a rezortu financií rozhodnúť, či bude RDS nasadený do ostrej prevádzky.

KONS stál milióny
KONS vyrábala spoločnosť Bank Pro Soft na základe zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou IBM. V Bank Pro Soft mala v minulosti podiel aj firma Bank Pro Team, v ktorej pôsobil tiež Mikulčík. Štát už za KONS zaplatil vyše sedem miliónov eur. Na prácach súvisiacich s výmenou systémov mali podľa informácií HN zarábať aj ďalšie firmy, ktoré majú väzby na Mikulčíka.

Zodpovednosť za problémový KONS však podľa zmluvy nenesie IBM ani ďalšie firmy, ale štát. Exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD) nedávno pre HN uviedol, že právnici budú skúmať, či sa štátu tieto peniaze ešte nejako môžu vrátiť.

Polícia pre problémy daniarov už začala trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:24