StoryEditor

Ženy si majú posilniť pozíciu vo firmách, nástojí Brusel

20.04.2012, 00:00

Povinný podiel žien vo vedení súkromných spoločností môže diskriminovať niektoré firmy. Povedala to exkluzívne pre české Hospodářské noviny eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová. Niektoré európske krajiny, napríklad Španielsko, už totiž kvóty na istý podiel žien vo vedení firiem zaviedli, iné nie. A spoločnosti bez výraznejšieho zastúpenia žien by tak mohli byť znevýhodnené pri zahraničných zákazkách v krajinách, kde kvóty zaviedli. "Preto potrebujeme mať jasný celoeurópsky rámec, ktorý bude prevenciou prípadných ťažkostí i potenciálneho porušovania hospodárskej súťaže," uviedla pre Hospodářské noviny Redingová.

Europoslanci nie sú jednotní
Zavedenie kvót pre ženy zvažuje Európsky parlament. Platiť by mali najskôr od roku 2015, kedy by vo vedení veľkých európskych firiem malo byť 30 percent žien. O päť rokov neskôr by to už malo byť 40 percent.

Slovenských europoslancov téma žien vo vedení firiem rozdeľuje. "Ženy si veľmi vážim a treba im dať to, čo im patrí, ale nie umelými kvótami," vraví Miroslav Mikolášik, europoslanec za KDH. "Predsa to, či je niekto muž, alebo žena, nerozhoduje o jeho vzdelanosti, múdrosti alebo vhodnosti na nejakú pozíciu," dodal. Sám sa pritom stretával s reakciami žien, ktoré takýto návrh "ponižoval". "Návrh mi pripadá trocha socialistický," povedal.

"To si nemyslím," reagovala europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková-Beňová. "Politicky je to korektný návrh. Neriešime zastúpenie žien vo vysokých politických funkciách, ale je to vytváranie istého predpokladu na to, aby ženy mohli byť úspešné pri podnikaní," dodáva.

Kvóty nie sú jediným riešením
Návrh však negatívne hodnotia aj odborníci. "Potom už môžeme mať kvóty nielen podľa pohlavia, ale aj podľa náboženstva, sexuálnej orientácie a podobne. Nakoniec sa do vrcholových pozícií budú dostávať ženy preto, že sú moslimky, lesbičky alebo sú na vozíku," poznamenal ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Redingová pritom pripustila, že kvóty na podiel žien nemusia byť jediným riešením, ako nežnejšiemu pohlaviu uľahčiť cestu k manažérskym postom. "Možno sa nájdu aj iné cesty. Napríklad nariadiť firmám, aby každý rok povinne zverejňovali pomer žien a mužov vo svojich predstavenstvách a jeho vývoj." Obe možnosti sa podľa jej slov analyzujú a na jeseň má byť jasnejšie, ktoré opatrenie bude najvhodnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:36