StoryEditor

Český problém pomôže našej ekonomike

17.09.2012, 00:00
Obchodníci očakávajú väčší záujem o slovenský alkohol v českom pohraničí.

Časť miliónových výpadkov v českom rozpočte môže skončiť v slovenskej štátnej kase. Prohibícia, ktorú zaviedla v závere minulého týždňa česká vláda, môže totiž presunúť nákupy alkoholu Čechov do slovenského pohraničia. Štát by pri takomto scenári vybral na spotrebnej dani z liehu viac, než plánoval. Skutočný dosah prohibície na náš rozpočet však bude závisieť od dĺžky jej trvania, ako aj reakcie samotných Čechov na ňu. „V pohraničných oblastiach môže záujem stúpnuť. Rozhodujúce však bude, koľko dní či týždňov bude zákaz predaja trvať,“ konštatoval analytik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Zásob je dosť
Na zvýšený záujem obyvateľov od Moravy na západ o alkohol sú obchodníci, pôsobiaci v pohraničí pripravení. „Domnievame sa, že môže dôjsť k zvýšenému dopytu po alkoholických nápojoch. Pokiaľ ide o predaj tohto sortimentu, zásob máme dostatok,“ povedal podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Martin Katriak.

Pripúšťa, že ak by bol zákaz predaja tvrdého alkoholu dlhodobý, mohlo by byť dozásobenie niektorých druhov sortimentu problematickejšie, ale neočakáva, že by sa zásoby mali minúť.

Koľko však prohibícia v Česku vydrží, je práve pre výpadky v českých daniach podľa Baláža otázne. „Príjmy z liehu sú jedným z významnejších zdrojov rozpočtu.“

Rovnako podľa neho treba brať do úvahy, či sa časť spotreby nepresunie do vína či piva. Takto by bola časť spotreby liehu nahradená v samotnom Česku inými druhmi alkoholu.

Čierny alkohol
Ďalším efektom metylalkoholovej aféry v Česku však môže byť oslabenie slovenského trhu s čiernym alkoholom. Na Slovensku sa totiž ročne vyberie práve na liehu vyše 200 miliónov eur. Spotreba pritom z roka na rok klesá. Podľa minulých vyjadrení liehovarníkov sa časť spotreby presúva k nezdanenému vínu. S určitosťou však štát prichádza na spotrebných daniach aj pre rozmach čierneho trhu s domácimi liehovinami.

Podľa viceprezidenta Asociácie platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín a zároveň člena dozornej rady spoločnosti St. Nicolaus Róberta Spišáka za rozmach čierneho trhu môže najmä vysoká spotrebná daň. Ak štát nechce spotrebné dane znížiť, tak by mal podľa neho čierny trh eliminovať cez policajtov či colníkov.

Na druhej strane však očakáva, že po posledných udalostiach v Česku sa ľudia sami začnú odvracať od alkoholu, ktorého pôvod poriadne nepoznajú. „Kto koná racionálne, tak si po týchto udalostiach rozmyslí, či mu pár eur stojí za riskovanie zdravia a života. Očakávame, že časť zákazníkov by sa mala od čierneho trhu preorientovať na normálnych, overených výrobcov, kde riziko ohrozenia zdravia pre prísne kontroly nehrozí.“ Tým by štát bez špeciálnych opatrení vybral na spotrebnej dani viac než doteraz.

01 - Modified: 2004-09-05 23:10:19 - Feat.: 0 - Title: Maďarská zahraničná politika bez zmien 02 - Modified: 2004-09-05 23:13:44 - Feat.: 0 - Title: Krutá prehra dvadsaťjednotky 03 - Modified: 2004-09-05 23:14:00 - Feat.: 0 - Title: Časť koaličných poslancov podporuje ZMOS 04 - Modified: 2004-09-05 23:14:17 - Feat.: 0 - Title: Majitelia pozemkov dohodu stále odmietajú 05 - Modified: 2004-09-05 23:14:45 - Feat.: 0 - Title: Privatizačná komisia dostane ponuky na SE 10. septembra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:15