StoryEditor

Vyberte Novitech, radia poslanci štátu

02.04.2012, 00:00

Informačného systému KONS, ktorý spôsobil kolaps daní, sa už dnes môže Finančná správa definitívne vzdať. Daniari majú rozhodnúť, či budú pokračovať v jeho nasadzovaní, alebo sa vrátia k nedávno otestovanému a funkčnému systému RDS do firmy Novitech. Odporúčania bývalých poslancov z výboru na monitorovanie Finančného riaditeľstva sú jasné -- rozhodnutie by sa nemalo odsúvať. Podľa Ondreja Mateja z SDKÚ-DS by sa daniari mali vrátiť k pôvodnému systému od Novitechu. Napriek tomu, že ho považuje používateľsky za zastaraný. "Niekedy je lepšie voziť sa na síce staršej, ale kvalitnej škodovke, ako na nekvalitnom, ale novom mercedese," vraví.

"Dúfam, že v pondelok padne také rozhodnutie, že sa otáľanie skončí a daňové úrady začnú fungovať," pridáva sa ďalší člen monitorovacieho výboru Anton Marcinčin. Šéfka Finančného riaditeľstva Mária Machová by mala verdikt povedať dnes. Pre ktorú možnosť sa rozhodne, zatiaľ neprezradila.
Cena za KONS nie je konečná
Machová by sa dnes mala dozvedieť, ako dlho by Novitech nasadzoval svoj systém a aké náklady by s tým ešte boli spojené.
Pred pár dňami podpísala dodatky s Novitechom, na základe ktorých systém RDS dostane zaplatených zhruba 2,7 milióna eur za vlaňajšie práce. Samotné nasadzovanie si vyžiada ešte asi pol milióna eur, odhadol pre HN šéf košickej firmy Peter Birčák, ktorý zároveň tvrdí, že systém môže byť funkčný do konca apríla. Podľa Machovej by dokončenie systému KONS trvalo zrejme asi až do konca júna.

Navyše viaceré zdroje potvrdili, že dosiaľ vyplatená suma 7,3 milióna za KONS nemusí byť konečná. "Keby sa pokračovalo v systéme KONS, tak by sa ďalej platili konzultačné hodiny," hovorí Matej.

Koľko by tak štát musel doplatiť za dokončenie systému KONS, zatiaľ nie je známe. Časť jeho funkcionalít by však daniari používali aj v prípade, ak by sa vrátili k pôvodnému systému. Aj preto teraz nie je možné povedať, koľko peňazí štát minul na KONS zbytočne.
Penále nabieha aj v marci
Vo februári pritom štát vyplatil asi 30-tisíc eur na úrokoch za to, že neskoro vracal ľuďom a firmám preplatky na DPH. Machová pritom pripustila, že takéto penále vzniká aj v marci. "Nedá sa vylúčiť, že všetky tie vratky boli vrátené. Najmä pri dodatočných daňových priznaniach a podobne. Štatisticky by tá suma mala byť nižšia ako vo februári," povedala pre HN.

Dôvodom meškania sú hlavne problémy pri spracúvaní daňových priznaní pre nefunkčný systém KONS. Ten presadil v závere vlaňajška bývalý šéf Kompetenčného centra daniarov Miroslav Mikulčík. Systém od Novitechu odmietol.

KONS vyrábala spoločnosť Bank Pro Soft na základe zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou IBM. V Bank Pro Soft mala v minulosti podiel aj firma Bank Pro Team, v ktorej pôsobil aj Mikulčík. Na prácach súvisiacich s výmenou systémov mali podľa informácií HN zarábať aj ďalšie firmy, ktoré podľa internetového obchodného registra majú z minulosti väzby na Mikulčíka.

Zodpovednosť za problémový KONS však podľa zmluvy nenesie IBM ani ďalšie firmy, ale štát. Polícia pre problémy daniarov už začala trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.
Marek Ročkár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:09