StoryEditor

Pre nižšiu cenu by sme zostali dlhšie

09.07.2013, 00:00

Nápad z ministerstva dopravy podporiť päťdňové pobyty zahraničných turistov oslovuje najmä ľudí zo susedných krajín. Návštevníkov spoza oceánu, ktorí chcú precestovať čo najviac krajín Európy, menej.

Zmena?
Uvažovanie cudzincov a ich možné reakcie na opatrenie ozrejmuje Piotr Kilszak z poľského Lublinu. "S rodinou sme ubytovaní na poľskej strane Tatier, avšak štyri z piatich dní trávime na slovenskej. Jednoducho je tu oveľa väčšie množstvo prírodných a iných atrakcií. Ak by teda nápad viedol aj k nižšej cene či iným benefitom, určite by sme reagovali a vybrali si hotel u vás," hovorí.

Podľa neho by takto reagovala väčšina jeho krajanov. "Tu by bolo dôležitá prístupnosť tejto informácie na internete a v tlači, jednoducho, čo by opatrenie návštevníkovi prinieslo a ako by sa to dozvedel," dodal. Pri včerajšej návšteve Tatier nás tiež zaujímala celková spokojnosť turistov. Tu sa podľa všetkého naše veľhory menia. Je pravdepodobné, že pred desiatimi rokmi by na ponosy a sťažnosti nestačili stránky zápisníka, dnes mnohí turisti lovili v pamäti odpovede na otázky, čo by zmenili k lepšiemu. Často sme sa ich museli pýtať viackrát a pomáhať im teoretickými príkladmi z iných častí sveta.

Nechcú stáť v radoch
Odpovede napriek tomu odhalili mnoho drobností. "V každej reštaurácii ponúkajú to isté, halušky, pirohy a mäso. Získať zeleninový šalát, či ryby je takmer nemožné," hovorí Drahoslava Horániková zo Žiliny. Tiež by si želala viac detských ihrísk a atrakcií. "Rodiny s deťmi majú trocha problém, inak sa však nie je na čo veľmi sťažovať," dodala. Zdena Zbraneka s jeho luxemburskou priateľkou prekvapili ceny lístkov na Lomnický štít. "82 eur pre dvoch nás zaskočilo. A to žijeme v jednej z najdrahších krajín Európy. Išli sme však aspoň na Skalnaté pleso," dodal.

Pražanka Elena Kotková oceňuje pestrosť ponuky. "Jeden deň hory a túry, druhý deň sa dá ísť do akvaparku," povedala. Jej krajan Adolf Parma z Nymburgu nevymenoval veci, s ktorými nie je spokojný, ani po tretej otázke.  "Som tu už deviate leto za sebou. Nemám žiadny problém, štíty sú fascinujúce," dodal. Poľke Malgorzate Sabatowskej sa nepáči,  že na veľké množstvo štítov sa dá ísť len s horským vodcom a  nevedú tam turistické trasy. "Je otázka, či nejde o monopol vodcov, pretože mnohé trasy, napríklad na Lomnické sedlo, nie sú v podstate náročné. Na poľskej strane podľa mňa na oveľa ťažšiu Orliu prť vodcu netreba," dodala. Štefanovi Tóthovi z Galanty všeobecne na Slovensku prekáža malá ponuka štvorhviezdičkových hotelov. "S touto kategóriou je problém. V  Tatrách snáď, keby som mal čarovný prútik, by tie dlhé rady na lanovky nemuseli byť," povedal. Na to isté upozorňuje aj Edijs Lans z Litvy. "Čakať hodinu a pol je veľa," dodal. Tomáš Tišťan     


Anketa

Čo si myslíte o návrhu slovenskej vlády poskytnúť zvýhodnenia pre päť- a viacdňové pobyty zahraničných turistov?

Takiji Ozeta, Japonsko
Pre mňa ako Japonca, ktorý chce vidieť čo najviac Európy, je päť dní príliš veľa.

Elena Kotková, Praha, Česko
Dobrý nápad. Mňa by vedeli zlákať aj na dvojtýždňový pobyt, je tu naozaj čo robiť.

Piotr Kiliszak, Lublin, Poľsko
Prípadné benefity by sme využili. Teraz spíme na poľskej strane Tatier, pričom 80 percent času  počas dňa trávime na Slovensku. 

Edijs Lans, Valmiera, Litva
Päť dní je dobré a férové číslo, ktoré by pre ľudí z Litvy bolo zaujímavé.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:43