StoryEditor

Energetika nie je pre najbohatšieho Čecha lákavá

09.12.2013, 22:57
Rozhovor. Ivan Paule, audit partner v poradenskej spoločnosti TPA Horwath, pre Hospodárske noviny:

Viac ako jednu miliardu eur vyplatia Kellnerovi Křetínský a J&T, tvrdí Paule.

Z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) odchádza Petr Kellner. Majiteľovi skupiny PPF a najbohatšiemu Čechovi tak budú musieť Daniel Křetínský a J&T vyplatiť spolu 1,1 miliardy eur. Skúpia jeho podiel sami alebo do EPH vstúpi nový investor?

Vstup strategického investora je v tomto prípade vysoko pravdepodobný.

Prečo?

Osobne EPH vidím, a to i napriek určitej histórii v energetike, čoraz viac ako finančného investora. Holding ukázal schopnosť expandovať, a predpokladám, že takéto zámery majú aj naďalej. Riadiť väčšie regionálne portfólio v energetike bez silného odvetvového pozadia nemusí z dlhodobého hľadiska prinášať maximálny výnos pri rozumnej miere rizika.

Vyrovná sa s Kellnerom aj prípadný nový investor?

Transakcia bude zrejme finančne vyrovnaná na úrovni súčasných spoluvlastníkov.

Neublíži EPH odchod Kellnera?

Predpokladám, že zostávajúci akcionári majú prefinancovanie pripravené. Holding pôsobí v energetike, teda v odvetví, v ktorom je veľká časť príjmov regulovaných a rozumne predpovedateľných. Vzhľadom na dostupnosť a cenu dlhového financovania je možné nadstaviť financovanie skupiny tak, aby bolo stabilné.

Prečo chce Kellner z EPH vystúpiť?

Faktorov je viac. Zdá sa, že energetika nie je odvetvie, ktorému sa chce dlhodobo venovať. Kellnerov tím taktiež mohol dôjsť k záveru, že momentálne realizujú optimálny výnos z tejto krátkodobej investície, a to tak z pohľadu jej ďalšieho predpokladaného vývoja, ako aj iných investičných príležitostí.

Energetika je odvetvie s väčšou zotrvačnosťou, reguláciou a previazanosťou na politiku ako ostatné odvetia...

Áno. A to Kellnerovi podľa mňa nemusí celkom vyhovovať. Tiež predpokladám, že v zoskupení EPH je veľa silných individualít, čo logicky po určitom vývoji môže viesť k štiepeniu. Sčítané a podčiarknuté, predpokladám, že Petr Kellner má identifikované ďalšie investície, ktorým sa chce venovať, a vytvára si na to finančný priestor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:40