StoryEditor

Minimálna mzda má opäť narásť. Aj dohodárom

02.08.2013, 00:00

Minimálnu mzdu nezvyšovať, prípadne ju zvýšiť len o výšku vlaňajšej inflácie, alebo dokonca až o 8 percent. Je začiatok augusta a zamestnávatelia, štát a odborári opäť začali každoročnú polemiku na túto tému. V prvom kole sa nedohodli. "Ministerstvo práce v zmysle zákona o minimálnej mzde predložilo do konca júla sociálnym partnerom návrh na zvýšenie minimálnej mzdy, keďže nedošlo medzi nimi k dohode," povedal Michal Jurči z tlačového odboru. Samotnú cifru rezort neprezradil. Podľa odborárov však rezort navrhuje zvýšiť minimálku o dva o pol percenta. Teda o priemerný rast platov v minulom roku. Znamenalo by to, že v čistom by si asi 70-tisíc zamestnancov polepšilo asi o osem eur. Dostávali by 300 eur.

Siahneme na príplatky
Samotné náklady zamestnávateľov by však stúpli až o dvanásť eur. Aj preto navrhujú minimálnu mzdu nezvyšovať. "Samozrejme, že sa nás to dotkne. Väčšina našich zamestnancov pracuje za minimálnu mzdu avšak snažíme sa ich motivovať motivačnými príplatkami. Ak stúpne minimálna mzda, tak to budeme rešpektovať, avšak budeme musieť siahnuť na tieto motivačné prostriedky," hovorí riaditeľ trnavskej práčovne Stuhl Pavol Gregor. Gregor tvrdí, že vyššie mzdy svojim zamestnancom dať nemôže, hospodári totiž so stratou. Medzi jeho klientov patria aj štátne úrady, ktoré však aj niekoľko mesiacov meškajú s platbami za poskytnuté služby. Rozčuľuje ho preto, že štát, ktorý nedodržiava pravidlá, im chce opäť niečo nadiktovať.

Prilepšia si aj dohodári
Podľa štatistík spoločnosti Trexima pracujú na úrovni minimálnej mzdy nielen práči a žehliari, ale aj upratovačky, predavači jedál za pultom či pomocníci v kuchyni. O niečo viac než minimálnu mzdu vyplácajú zamestnancom i v baliarskej spoločnosti C-Product v Dunajskej Strede. Mzdárka Gabriela Holíková však tvrdí, že jej zvyšovanie by ich napriek tomu zasiahlo. "Od nového roka musíme vyplácať minimálnu hodinovú mzdu aj dohodárom," pripomína Holíková.

Radšej nižšie odvody
Analytik INESS Ján Dinga považuje inštitút minimálnej mzdy za účinný nástroj za zvyšovanie nezamestnanosti. "Nárast je tým vyšší, čím vyššia je minimálna mzda v porovnaní s trhovou mzdou v danom odvetví či regióne," hovorí Dinga. Podľa analýzy INESS pritom na Slovensku minimálna mzda rastie rýchlejšie než vývoj na trhu práce. Navrhujú preto minimálnu mzdu znížiť na jedno euro a zaviesť odvodovú odpočítateľnú položku, vďaka ktorej by zamestnanci s hrubým príjmom pod 555 eur platili nižšie odvody a na revanš by tak dostávali vyššiu čistú mzdu.

O znižovaní odvodov pre túto skupinu zamestnancov je ochotný diskutovať aj predseda odborového združenia KOVO Emil Machyna. Zrušenie minimálnej mzdy však odmieta. Naopak, navrhuje jej zvýšenie o osem percent. "Človek, ktorý pracuje, by nemal dostávať príjem, ktorý je nižší ako hranica chudoby," zdôvodňuje šéf odborov. Erik Kapsdorfer

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:45