StoryEditor

Nemecká top banka čelí škandálu. Menila kurzy

15.01.2014, 23:12
Škandál s manipulovaním Liboru ešte poriadne neutíchol a v bankovníctve je na obzore nová kauza.

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že nemecká Deutsche Bank je zapletená do manipulácie menových výmenných kurzov v mene zvyšovania svojich ziskov. Napriek tomu, že zo strany úradov ešte nepadol žiadny ortieľ, banka už začala robiť „poriadky“. Podľa nemeckých médií už v tejto veci prepustila minimálne jedného obchodníka s menami. Deutsche Bank odmietla kauzu komentovať.

Na pokuty má rezervu

Ekonómovia pritom nepredpokladajú, že by prípadná finančná sankcia spôsobila banke finančné problémy. A to napriek tomu, že vlani zaplatila takmer 800 miliónov eur ako pokutu za manipulovanie so sadzbou Libor. Veľké banky si totiž vytvorili veľké rezervy na postihy od regulátorov, ktorí začali riadne dohliadať na trh po vypuknutí finančnej krízy. Samotná Deutsche Bank má na pokuty odložené štyri miliardy eur. Pozorovatelia neočakávajú ani vznik trhlín na imidži banky. „Mnohí investori vedeli alebo aspoň tušili, že sa takéto praktiky robia. Nemyslím si preto, že to výrazne poškodí imidž Deutsche Bank ako najväčšieho devízového obchodníka sveta,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis s tým, že drobných klientov banky podobné kauzy príliš nezaujímajú. Samotný šéf Deutsche Bank Jürgen Fitschen však skonštatoval, že terajšie škandály „oslabujú samotnú podstatu podnikania banky“.

Trh ovládajú previnilci

Podľa médií aj ekonómov je pritom veľmi pravdepodobné, že nová kauza sa neskončí pri Deutsche Bank. „Viac ako polovica trhu s cudzími menami je ovládaná štyrmi bankovými skupinami – Deutsche Bank, Citigroup, Berclays a UBS. Taká vysoká koncentrácia trhu môže vyvolať podobné hrozby,“ povedal analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Všetky štyri menované bankové domy pritom dostali pokutu aj v prípade manipulácie Liboru. Spolu doteraz zaplatili viac ako tri miliardy amerických dolárov. Pánis dokonca považuje manipulácie s kurzmi mien za bežnú praktiku. „Devízový trh dlho predstavoval raj pre manipulácie. Ide o najväčší trh sveta s denným objemom obchodov vo výške 5,3 bilióna dolárov. Patrí pritom medzi najmenej regulované trhy na svete,“ dodáva. Spôsob manipulácie pokladá za „starú známu schému“. Regulátori si ju však podľa neho začali všímať až po vypuknutí škandálu s Liborom.

01 - Modified: 2005-12-07 07:58:49 - Feat.: 0 - Title: Jozef Bíreš: Obchodníci nás majú po krk, ale bez kontroly byť nemôžu
01 - Modified: 2023-11-13 18:51:16 - Feat.: - Title: Súd odklepol výplatu 16-tisícom veriteľom skrachovanej Sberbank CZ, ide o viac ako dve miliardy 02 - Modified: 2023-11-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Šéf Citibank pre HN: Príkladov pre Slovensko je veľa, stačí sa obzrieť do Česka alebo do Pobaltia 03 - Modified: 2023-09-06 14:05:45 - Feat.: - Title: J&T BANKA zavŕšila prvý polrok rekordným ziskom vo výške 131 miliónov eur 04 - Modified: 2023-08-30 09:47:52 - Feat.: - Title: České banky majú výpadky na weboch, čelia kybernetickým útokom. Problémy hlásia aj na Slovensku 05 - Modified: 2023-06-23 20:26:19 - Feat.: - Title: Dávajú na Slovensku lukratívne platy, no top pozícií ubúda. Banky sa dali na škrty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:50