StoryEditor

Američania tlačia na Európu, aby sa odstrihla od Putina

20.03.2014, 22:58
Výrazné zníženie dovozu ruských surovín a ich nahradenie z amerických zdrojov.

Aj taký by podľa predstaviteľov USA mohol byť pre Európsku úniu scenár nátlaku na Moskvu, aby zmiernila ostrý postup voči Ukrajine. „Alternatívou k dovozu ruského zemného plynu by bola strategická ropná rezerva z Ameriky. Tieto zásoby sú dnes k dispozícii a môžu mať rýchly vplyv na Rusko, ktorého prežitie závisí od vývozu ropy a zemného plynu,“ tvrdí Philip Verleger, bývalý šéf energetickej politiky na americkom ministerstve financií.

Podľa neho sa momentálne v amerických rezervách nachádza až 700 miliónov barelov ropy. Časť z nich by sa v prípade potreby mohla okamžite uvoľniť pre Európu.

Trest pre Rusko

Práve z Ameriky sa v posledných dňoch začínajú šíriť plány, ako Rusov potrestať za násilné obsadenie Krymu utiahnutím kohútika ich hlavného príjmu. Tým je biznis veľkých plynárenských a ropných spoločností. „O zhruba 10 až 15 percent by sa import z Ruska dal znížiť okamžite. Tento výpadok by zasiahol nielen Putina, ale aj oligarchov okolo neho, ktorí by na neho mohli vzápätí zatlačiť,“ povedal v rozhovore pre iDnes. cz americký bezpečnostný expert Daniel Fata. Podľa neho by sa tento výpadok dal nahradiť dovozom z USA a Nórska.

Experti sa opierajú o fakt, že krajiny Európskej únie sú pre Rusko najvýznamnejším odberateľom. Export surovín pritom tvorí až štvrtinu ruského HDP.

Európa sa však na plány Ameriky pozerá o niečo skeptickejšie. Od dovozu z Ruska je totiž stále závislá. Nemôže si preto dovoliť ohroziť obchod s komoditami. „Potenciálne uvoľňovanie amerických ropných rezerv by mohlo prispieť k zníženiu ruských ziskov,“ potvrdil pre HN nezávislý energetický analytik Jozef Badida. Podľa neho sa však teraz nedá odhadnúť, ako dlho by Spojené štáty boli schopné svet dotovať. Tiež nie je jasné, ako by zareagovali ďalší vývozcovia na zníženie cien ropy, ktoré by po uvoľnení amerických rezerv nasledovalo.

Problémový plyn

Pokiaľ ide o ruský plyn, na zníženie jeho dovozu by Európa mohla naraziť ešte viac. Vo svete je síce dostatok zásob, problémom je však cena. Tá je v prípade alternatívnych zdrojov oveľa vyššia než dodávky z Ruska. Podľa Badidu by tak zvýšené náklady znevýhodnili európske hospodárstvo na svetových trhoch.

To však zďaleka nie jediné, čo bráni v odstrihnutí sa od ruského plynu. „Dodávky sú dohodnuté dlhodobo do budúcnosti aj s cenami. Ak aj nebudú vyčerpané, bude za ne treba zaplatiť,“ vysvetľuje Miroslav Blahušiak, analytik z Capital Markets.

Túto situáciu berie do úvahy aj slovenský prepravca zemného plynu Eustream. „Objem prepravy vyplýva z dopytu na trhu a realizuje sa na základe aktuálnych nominácií a dlhodobých kontraktov,“ povedal pre HN Vahram Chuguryan, hovorca Eustreamu.

Podľa Blahušiaka by sa mala Amerika pod vedením prezidenta Baracka Obamu uberať iným smerom, ak chce Európe pomôcť. „Mali by sa skôr zamerať na zvýšenie kvót na ťažbu ropy a zemného plynu. Tým by klesli ceny ropy aj zemného plynu na svetových trhoch,“ uzatvára Blahušiak.

01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:48