StoryEditor

Chceme svoje peniaze, inak sa budeme súdiť

25.02.2014, 23:05
ROZHOVOR. Jozef Gašparík, primátor Dubnice nad Váhom, pre HN:

„Pre samosprávy je to ďalší klinec do rakvy práve od štátu,“ konštatuje Jozef Gašparík.

Aká je situácia vo vašom meste, čo sa týka projektu?

V roku 2010 sme začali s rekonštrukciou časti Dubnického kaštieľa. Boli sme úspešní s projektom. Celá investícia stála 2,5 milióna eur. Mesto zo svojich zdrojov spolufinancovalo náklady vo výške päť percent. S prácami sme skončili v roku 2011. Doslova sa u nás vystriedali rôzne kontroly, všetko bolo v poriadku. Problém nastal, až keď sme od rezortného ministerstva po ukončení projektu žiadali poslednú platbu vo výške 323-tisíc eur.

Ako ste riešili tento problém, teda chýbajúce peniaze?

Podobne ako ostatné mestá, zadlžili sme sa, pretože faktúry za vykonané práce bolo treba zaplatiť. Ročný úrok je vo výške sedem percent.

Reagovalo na vaše urgencie ministerstvo pôdohospodárstva?

Až vlani v lete nám poslalilist, v ktorom nám oznámili, že vládny audit zistil pochybenia. Odporúčali nám odstúpiť od zmluvy a uhradiť náklady z vlastných zdrojov.

Ako ste na to zareagovali?

Nedopustili sme sa žiadnej chyby. Štát pochybil voči Bruselu a my na to máme doplácať. Je to maximálne neseriózne. Pre samosprávy je do ďalší klinec do rakvy práve od štátu.

Čo sa chystáte urobiť?

Pred pár dňami nám ministerstvo opäť adresovalilist, v ktorom nám oznamujú, že budú s nami rokovať a hľadať riešenie, ako celú situáciu vyriešiť. Ak nám nepreplatia peniaze, ktoré nám prináležia z projektu, budeme sa s ministerstvom súdiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:18