StoryEditor

Počet podvodných predajov áut láme rekordy

04.11.2013, 23:00

„Predám Škodu Octavia Combi z roku 2008 len za štyritisíc eur. Auto je v perfektnom stave, zaregistrované na Slovensku, je aj poistené. Som v Španielsku, ale nemusíš mi platiť za transport.“ Takáto ponuka prišla čitateľovi Viliamovi Žolnovi zo Sabinova. Najprv ho zaujala. Háčik objavil až po tom, čo zistil, že neznámy predávajúci žiada pred tým, ako auto poskytne aspoň na otestovanie, plnú platbu. Potenciálny kupujúci z obchodu okamžite vycúval. Nie každý je však takýto ostražitý. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) zaregistroval tento rok 300 sťažností podvedených kupujúcich ojazdených áut. Za celý minulý rok ich pritom bolo iba 250. Až osemdesiat percent z toho tvoria podvody cez inzerát.

Často ide o biele kone

Ako hovorí predseda SOVA Július Petrus, kupujúci cez inzerát si čoraz menej dávajú pozor na zmluvné podmienky. Často naletia napríklad fiktívnym osobám, takzvaným bielym koňom, predávajúcim auto, ktoré ešte nemá splatený lízing. V niektorých prípadoch ani neexistuje. Reklamácia je v takýchto prípadoch nemožná. Neserióznosť súkromných predajcov pociťujú aj bazáre. Ako nám potvrdila generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová, v súčasnosti firma odmieta až 65 percent ponúk na odkúpenie súkromných áut.

Vymyslená cena

Smutným faktom však je, že podvodov sa dopúšťajú nielen súkromné osoby, ale aj autobazáre. Čitateľku Moniku zaujal inzerát českého bazára na predaj auta za 3700 eur. Cena sa jej vzhľadom na popis auta nepozdávala, a tak si ju radšej telefonicky dvakrát vopred overila. Na linke ju uistili, že je cena skutočná, bez skrytých poplatkov. „Prišla som do bazára, kde mi predajca povedal, že ma auto vyjde na 5000 eur cash. Že za 3700 eur, takú smiešnu cenu, sa predsa tie autá nepredávajú,“ opisuje svoj zážitok Monika. Obrátila sa preto na obchodnú inšpekciu.

Najčastejšie pretáčanie kilometrov

Najčastejším podvodom však stále ostáva pretáčanie tachometrov. Podľa štatistík združenia CEBIA bolo iba v minulom roku na Slovensku zistených až 130-tisíc prípadov, keď bolo auto falošne omladené pretočením kilometrov na tachometri. „Kúpili sme auto. Malo pretočených 35-tisíc kilometrov. Dali sme ho síce skontrolovať v danom meste, no asi boli dohodnutí. Prišli sme na to až o rok na garančke v Bratislave. Nič sme s tým nezmohli a medzitým aj daný bazár zanikol,“ hovorí o svojej skúsenosti čitateľka Ivana Brhlovičová.

Otázka dňa: Aj vás dostali pri kúpe auta? Ako?

Reklamácia je v týchto prípadoch problematická. Prvé, čo má podvedený zákazník spraviť, je podľa odborníkov podať sťažnosť na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Ak ide o problém závažného charakteru, existujú aj právne možnosti. „Ak má osoba podozrenie, že bol spáchaný trestný čin alebo priestupok, môže podať na ktoromkoľvek policajnom útvare trestné oznámenie,“ konštatuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

 

Ako predajcovia klamú najčastejšie

Pretáčajú kilometrena tachometri.

Predávajú auto, ktoré eštenemá splatený lízing.

Predávajú auto, ktoréani neexistuje.

Od kupujúceho žiadajúvyplatenie zálohypred tým, ako si auto otestuje.

Predávajú kradnuté autábez dodania papierovo pôvode.

01 - Modified: 2005-08-23 21:49:37 - Feat.: 0 - Title: Častým lietaním k lacnejším letenkám
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-03-31 15:12:52 - Feat.: - Title: Export áut z Južnej Kórey za prvé dva mesiace 2024 prekonal desať miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-03-07 15:46:12 - Feat.: - Title: Predaj osobných áut v Európe v januári vzrástol 04 - Modified: 2024-02-26 12:54:22 - Feat.: - Title: Automobilová skupina Stellantis dodá lízingovej spoločnosti Ayvens až pol milióna áut 05 - Modified: 2024-02-16 08:18:08 - Feat.: - Title: Bývalý riaditeľ poisťovne láka na investície, sám dlhuje. Peniaze idú na mongolský účet, rieši ho už polícia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:04