StoryEditor

Bern bráni tajomstvo bánk

04.06.2013, 00:00
Daňové raje. Vláda zvažuje bankám rozviazať ruky. Budú môcť informovať o svojich klientoch.

Známy predstaviteľ z filmu Krokodíl Dundee Paul Hogan, Vatikán či šéf futbalového klubu Bayern Mníchov Uli Hoenness. Títo ľudia mali jedno spoločné. Milióny ukryté pred zdanením vo Švajčiarsku, ktoré si udržiava status daňového raja. Jedno z hlavných lákadiel štátu však končí. Na rane je bankové tajomstvo. Po Európe totiž tlačí na výmenu bankových informácií na vládu v Berne aj USA. Americké úrady sa už niekoľko rokov sporia so švajčiarskymi bankami kvôli daňovým únikom.

Švajčiarska vláda sa preto rozhodla urobiť malý ústupok. V parlamente je aktuálne na stole zmena legislatívy, ktorá bankám rozviaže ruky.

Ak ju banky uznajú za vhodnú, americkým úradom budú môcť zverejniť údaje o stavoch účtov amerických klientov. Nie ich však identifikovať podľa mena. O zmene zákona budú zákonodarcovia hlasovať už tento mesiac.

Pomoc bohatým Američanom
Americké úrady podozrievajú švajčiarske banky už dlhšie. Problémom je ukrývanie peňazí bohatých Američanov, v snahe vyhnúť sa zdaňovaniu. A nie sú samy. Najnovšie rozbehli úrady vo Francúzsku vyšetrovanie švajčiarskej banky UBS za nekalé praktiky. Banka mala potenciálnym klientom ponúkať také investície, pri ktorých by sa vyhli daňovým povinnostiam. Tá istá UBS sa pritom už v roku 2009 priznala, že pomohla tisíckam amerických klientov vyhnúť sa plateniu daní.

Pritvrdzujú aj Američania, ktorí začali vyšetrovať švajčiarske finančné domy. Pod drobnohľadom je trinásť švajčiarskych bánk, najmä Credit Suisse, Julius Baer a Zürcher Kantonal Bank. Ak sa ukáže, že naozaj pomáhali klientom skrývať nezdanené peniaze, hrozia im niekoľkomiliardové pokuty.

Ukončenie sporu s USA
Bern sa tomu chce vyhnúť, aj preto vymyslel, ako spor urovnať. Riešením má byť obmedzenie bankového tajomstva v podobe zmeny legislatívy. Pre banky to znamená, že ak si americké úrady vyžiadajú informácie o klientoch, banka im ich bude môcť sprístupniť. S podmienkami. Bez udania mena a na základe individuálnych dohôd. „Terajší návrh je pragmatickým riešením. Pomôže bankám dostať sa z ťažkej situácie, v ktorej sa ocitli,“ vyhlásila švajčiarska ministerka financií Eveline Widmer Schlumpfová (na snímke) a zároveň priznala, že krajina je pod veľkým tlakom.

Návrh vítajú aj niektoré banky. „Je pozitívne, že banky takto dostanú šancu definitívne sa vyrovnať so svojou minulosťou,“ cituje Financial Times zo stanoviska Švajčiarskej centrálnej banky. Nie všetky politické strany sú však schváleniu zákona naklonené. Druhá najsilnejšia politická strana v parlamente, Švajčiarska sociálna demokracia, chce hlasovať proti prijatiu zákona. Podľa viacerých predstaviteľov strany nie je v popise práce politikov zachraňovať banky, ktoré podnikajú s nezdanenými peniazmi. Švajčiarska ľudová strana zase kritizuje zákon za to, že presne nedefinuje detaily, ako by sa mali spory medzi USA a švajčiarskymi bankami urovnať. „Nie je správne, aby parlament menil zákony bez znalosti kľúčových bodov programu, ktorý pre švajčiarske banky vymysleli Američania,“ uviedli ľudovci v spoločnom vyhlásení.

Analytici: Tlaku podľahnú
Podľa odborníkov tak Švajčiarom nezostáva nič iné, len sa podvoliť. Inak by mohli bankám hroziť obrovské pokuty. Stanislav Pánis, analytik J&T Banky nevylučuje, že niektorým bankám by hrozilo aj vylúčenie z amerického trhu. „Viaceré banky čelia už dlhšie žalobám za napomáhanie daňových únikov amerických občanov. Schválením zákona by sa odstránila neistota ohľadne ich podnikania v USA,“ hovorí Pánis. Na druhej strane však švajčiarske banky nie sú pod takým ekonomickým tlakom, ako napríklad cyperské banky. „Zároveň je bankovníctvo dlhodobo najdôležitejší sektor vo Švajčiarsku a má dlhú tradíciu. Preto si nemyslím, že len diplomatický tlak povedie k zmene bankových podmienok,“ uzatvára Tomáš Menčík, analytik spoločnosti Cyrrus.

01 - Modified: 2005-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bosna potrebuje spoluprácu s úniou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:32