StoryEditor

Rusko ukázalo zoznam zakázaných krajín. Sankcie zasiahnu priamo aj nás

07.08.2014, 11:26
Slovenskí potravinári varujú nad dopadom pre domácich producentov. Tí sa musia pripraviť na záplavu lacných potravín napríklad z Poľska.

Rusko od dnešného dňa zakazuje dovoz potravín z Európskej únie (EÚ), USA, Nórska, Kanady a Austrálie. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes na stretnutí kabinetu oznámil, že zákaz sa týka dovozu ovocia, zeleniny, mäsa, rýb a mliečnych produktov. Zákaz vstupuje do platnosti už dnes 7. augusta 2014 a potrvá jeden rok.

Ohrozené slovenské firmy
Spomínané produkty vyváža do Ruska deväť slovenských spoločností. Za tento rok vyviezli viac ako päťsto ton mliekarenských výrobkov a dvesto ton mäsa. Na celkovom vývoze je to len zlomok potravinárskeho exportu.


Čítajte viac: Vojna sankcií? Európski giganti môžu padnúť, na šancu čaká Čína
Rusi nechcú poľské jablká. Môžu skončiť u nás


Priame dopady tak budú pre slovenské firmy minimálne, Ruským embargom však môžu byť podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca ohrozené aj tie slovenské poľnohospodárske a potravinárske subjekty, ktoré tovar do tejto krajiny priamo nevyvážali.

EÚ patrí totiž medzi najväčších obchodných partnerov Ruska a zastavenie jej vývozov bude znamenať nevyhnutné presmerovanie embargovaného tovaru na nové trhy, vrátane slovenského. "To môže spôsobiť značný rast dovozov, sťažiť realizáciu domácej produkcie a zvýšiť tlak na pokles cien, ktorý môže znamenať existenčné ohrozenie viacerých domácich producentov. Tí sú totiž kapitálovo slabšie vybavení ako ich zahraničná konkurencia a každý výkyv na trhu budú znášať oveľa ťažšie," zdôraznil.

Problémy čakajú podľa Nemca aj na veľkých slovenských exportérov, ktorí vyvážajú do Európskej únie. Tam totiž budú musieť bojovať zo zvýšenou konkurenciou firiem, ktoré pôvodne vyvážali do Ruska a teraz budú hľadať odbyt práve v únii.

Zakázané potraviny

- hovädzí dobytok: čerstvé, chladené alebo mrazené
- bravčové mäso: čerstvé, chladené alebo mrazené
- hydina a produkty z nej: čerstvé, chladené alebo mrazené
- solené, sušené alebo údené mäso
- ryby, kôrovce, mušle a iné vodné bezstavovce
- mlieko a mliečne produkty
- zelenina
- ovocie
- orechy
- klobásy a podobné mäsové výrobky
- syry a podobné výrobky

Rusko je od dovozu závislé
Toto rozhodnutie Moskvy nasledovalo po najnovšom kole sankcií, ktoré voči Rusku zaviedla minulý týždeň Európska únia. Sprísnené sankcie sa prvýkrát zameriavajú na celé sektory hospodárstva.

Rusko je pritom závislé od dovozu potravín a väčšinu dováža práve zo západných krajín. Doteraz uvalilo zákaz na dovoz potravín len z niektorých štátov, najmä z Ukrajiny. Z krajín EÚ najvýraznejšie odvetné opatrenia zaviedla Moskva voči Poľsku, z ktorého zastavila celkový dovoz ovocia a zeleniny. Naopak, agentúra RIA Novosti zverejnila, že Moskva plánuje zvýšiť dovoz ovocia a zeleniny z Turecka.

Zrušenie letov
Moskva uvažuje o tom, že zakáže prelety aerolínií z Európskej únie (EÚ) a USA cez ruské územie do ázijsko-pacifického regiónu. Dnes to povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Medvedeva zatiaľ sa s konečnou platnosťou nerozhodlo o zákaze preletov pre aerolínie z EÚ a USA. Rusko však už zakázalo prelety cez svoje územie ukrajinským leteckým spoločnostiam.

Prípadný zákaz využívania transsibírskych trás zo strany Moskvy v reakcii na sankcie Západu by európskym a americkým aerolíniám zvýšil náklady pri letoch do Ázie.

Ruské nízkonákladové aerolínie Dobroljot, ktoré prevádzkuje štátna letecká spoločnosť Aeroflot, minulý týždeň zrušili všetky lety. EÚ totiž rozšírila sankcie voči aerolíniám za to, že ponúkajú lety na Krym, ktorý Rusko anektovalo v marci. Dôsledkom rozšírenia sankcií bolo zrušenie kontraktov na prenájom lietadiel.

Spojené štáty a EÚ obviňujú Rusko, ktoré v marci anektovalo polostrov Krym, z eskalácie napätia na východe Ukrajiny. USA a EÚ sa rozhodli sprísniť sankcie proti Rusku po zostrelení lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny v júli tohto roka. Podľa západných krajín za tragédiu lietadla sú zodpovední proruskí separatisti. Na palube bolo takmer 300 ľudí, nikto z nich neprežil.

01 - Modified: 2006-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: kultúrne tipy
01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:35