StoryEditor

Najvážnejší kandidáti spolu. Pozrite si celú diskusiu

04.03.2014, 08:05
Autor:
redred
Na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub diskutovali šiesti najvážnejší kandidáti na prezidenta.

Samotná diskusia začína od trinástej minúty.

Najdôležitejšie momenty z diskusie:

Budem vašou oporou, hovorí Kňažko Ficovi

Vo všetkom, čo budete robiť pre našu krajinu dobre, budem vašou oporou. Ale naopak, ak niečo nebude dobré, budem oponovať a polemizovať. Chcel by som vidieť občanov, ktorí nečakajú na spasiteľa s vystretou rukou. Chcel by som vidieť spoločnosť, ktorá nebude ľahostajná.

Procházka chce priniesť viac práce pre Slovákov 

Najviac by som bol hrdý na to, keby sa nám podarilo vrátiť rovnováhu medzi ľudí a politikov. Ľudia nemajú len povinnosti voči štátu, ale aj nároky. Ľudia majú prednosť pred systémom. Druhou dôležitou vecou, na ktorej mi záleží, je priniesť obchodné príležitosti pre naše podniky a tým pádom práce pre ľudí, ktorí tu žijú.

Kiska uviedol dôvody, prečo chce byť prezident
Andrej Kiska prezradil, prečo chce byť prezident: Dôvod, prečo kandidujem je rozhorčenie z toho, čo ja vidím v spoločnosti. Štandarní politici zabúdajú na bežných ľudí. Diskutujú o problémoch, ale ich neriešia. Som presvedčený o tom, že prezident by sa mal opierať o svoju autoritu a postaviť sa za ľudí.

Prezident by mal byť štátnikom, hovorí Hrušovský
Prezident by mal byť štátnikom. Ja ako prezident by som otvoril veľký politický dialóg. Lebo u nás sa prestalo súťažiť, ale začalo sa bojovať. Doslova sa tam vnucuje nenávisť a takto ďalej nemôže Slovensko prosperovať. Bol by som prezidentom, ktorý nemôže mlčať. 

Chcem dávať do popredia priority, hovorí Fico
Obávam sa politickej situácie nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Preto je dôležité, aby ľudia so skúsenosťami z politiky mohli riešiť situáciu na Slovensku. Niekto musí dávať jasne do popredia, čo je normálne, čo sú priority. Preto som sa rozhodol kandidadovať na post preziodenta, lebo po tých rokoch skúseností by som ich chcel ponúknuť, lebo úloha prezidenta bude rásť. 

Prezident musí byť v prvom rade líder

Prezident Slovenska by mal byť silný politický líder, ktorý je schopný spolupracovať s vládou a parlamentom. Musí vytvárať stabilitu, hovorí premiér.

Vláde chýba plán B, tvrdí Čarnogurský 

Zazlievam vláde, že o pláne B by mala začať diskusia. Kým niečo takéto nemáme, tak menším zlom je pre nás zúčastňovať sa na zvyšovaní eurovalu.

Premiér nechce byť v koži Grécka

Kríza nás doviedla k rôznym mechanizmom, hovorí premiér Robert Fico. Podľa neho euroval je typickým prostriedkom dobrého správania sa. Úlohou eurovalu nebolo pomôcť Grécku, nechcel by som byť v koži ľudí, ktorí spravujú krajinu ako Grécko. Sú pod veľkým tlakom a musia prijímať opatrenia, ktoré sú náročné. 

Eurózone sa darí, čo je dobrá správa
Eurozóne sa darí dobre a rastieme, čo je dobrá správa. Mali by sme sa ale spolupodieľať na tom, aby sme ekonomickému rastu pomohli, hovorí na HNClube prezidentský kandidát Andrej Kiska.

Euroval rieši príznaky krízy, nie podstatu
Radoslav Procházka: Eurovaly efektívne riešili príznaky krízy, ale neriešili podstatu krízy. Ak chceme riešiť podstatu, musíme sa dostať k výraznému bezdlhovému hospodáreniu.

Z únie budeme čerpať 14 miliárd eur

Premiér Fico uviedol, že Slovensko je príkladom úspešného členstva v Európskej únii. Na roky 2014 až 2020, čo je schválený rozpočet EÚ, Slovensko dostane zo všetkých fondov únie viac ako 20 miliárd eur. V čistom budeme čerpať vyše 14 miliárd eur. Prvýkrát aj veľké podniky budú mať možnosť čerpať tieto prostriedky. 

Potrebujeme spojenecké siete, hovorí Procházka

Našou strategickou úlohou musí byť budovanie regionálnych spojeneckých sietí, ktoré nám pomôžu politicky aj ekonomicky.

Balkán musí byť stabilný 

Téma o Ukrajine skončila. Teraz prebieha diskusia na tému podnikateľské prostredie a vzťahy s inými krajinami. "Ak chceme, aby bola stabilita v Európskej únii, tak musíme chcieť, aby bol stabilný Balkán. Krajiny, ako Srbsko, musia mať väčšiu šancu, je to v našom záujme.

Fico vysvetlil, prečo musíme strážiť hranicu 

My dnes musíme strážiť našu hranicu preto, lebo sme schengenskou hranicou. Lebo by to mohli využiť mnohí. Toto je dnes naša najväčšia starosť. Preto sme významne posilnili hranice medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Sme odkázaní na plyn a ropu z Ruska, tvrdí premiér

Dnes sme odkázaní na plyn a ropu s Ruska. Je to otázka ešte minimálne na 5 až 10 rokov.

Neexistuje záujem, ktorý by mal byť povýšený nad ľudské práva
Ja budem rád, keď dopadneme ako Európska únia, pretože my sme Európska únia. Neexistuje záujem, ktorý by mal byť vyvýšený nad ľudské práva, povedal Milan Kňažko. 

Hrušovský reagoval na Fica
Kto by nechcel mať dobré vzťahy s Ruskom pán premiér? opýtal sa Hrušovský: Ale nie za každú cenu. Za porušenie práva musí nasledovať sankcia. Obchod nemôžeme nadradiť nad medzinárodné práva.

Rusi by mali byť zdržanliví 

Ruská a ukrajinská armáda by mali byť zdržanlivé. A my zastávame názor Európskej únie, vyhlásil na HNClube prezidentský kandidát Ján Čarnogurský.

Podľa Hrušovského postavilo Rusko celý svet na nohy 

Rusko postavilo celý svet na nohy a veľmi zlom svetle sa ukazuje ako krajina, ktorá nie je schopná rešpektovať medzinárodné dohody.

Milan Kňažko: Referendum na Kryme nie je dobrá cesta 

Referendom začínala väčšina konfliktov na Balkáne a vieme ako skončili. To nie je dobrá cesta. To sa rieši inak, nie vojenskou silou. Je to jednoznačné porušenie medzinárodného práva. Prezident Putin by nemal možnosť tak počúvať extrémistov. Som veľmi znepokojený touto situáciou. 

Sme plnohodnotný partner, vyhlásil Procházka

My už nechceme ani nebudeme fungovať ako nárazníková zóna. Sme plnohodnotný partner a chceme tak byť aj vnímaní, reagoval Radoslav Procházka na to, ako môže Slovensko prispieť k riešeniu situácie na Ukrajine. Podľa neho spoliehať sa naveky na NATO nie je z dlhodobého hľadiska účelné. 

Akt Ruska je jednoznačne agresiou, tvrdí Andrej Kiska

O Ukrajine by mali rozhodovať ľudia tejto krajiny a akt Ruska je agresiou. Z pohľadu Ruska sa budeme musieť zamyslieť nad tým, ako budeme pokračovať ďalej. Vzťah s krajinami je totiž založeny na dôvere. 

Fico reaguje na situáciu v Ukrajine

Slovensko nemá ani vojenský ani ekonomický potenciál, aby mohol riešiť podobné javy vo svete. Preto môžeme len koordinovať s Európou. Jasne konštatujeme, že na Kryme došlo k porušeniu medzinárodného práva, a preto aj my máme možnosť reagovať. Summit vo štvrtok má ukázať do akej miery sme schopní prijať stanovisko ohľadom sanckií. 

ANKETAKto z prezidentských kandidátov vás na HNClube presvedčil najviac? Ján Čarnogurský 98 (4%) Robert Fico 329 (12%) Pavol Hrušovský 42 (2%) Andrej Kiska 602 (22%) Milan Kňažko 938 (34%) Radoslav Procházka 711 (26%) Hlasovalo 2720 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2006-02-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovinci sú najlepšie pripravení na euro
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:28