StoryEditor

Pozrite sa, kto vládne farmabiznisu

06.05.2013, 00:00
Švajčiarsky výrobca originálnych liekov Roche je v sektore najziskovejší a aj najhodnotnejší.

Z firmy spravil lídra trhu v ziskovosti, dokonca aj v hodnote na burze. Hoci ako šéf sa vcelku uskromní. Kým on je až tretí s najlepšími číslami na výplatnej páske vo farmaceutickom biznise, švajčiarska firma Roche, ktorej šéfuje, je s vlaňajším ziskom 10,4 miliardy dolárov jasnou jednotkou trhu. Dokonca nateraz je na ňom aj najdrahšia. „Aj tento rok sme začali silným štartom,“ necháva sa počuť šéf Severin Schwan pri výpočte kvartálnych výsledkov. Odborníci mu dávajú za pravdu. Je na to pár dobrých dôvodov.

Vybabral s cenami
Roche v rebríčku ziskmi jasne vedie pred domácim konkurentom Novartis či britským GlaxoSmithKline. Napriek tomu, ako sa zhodujú analytici, národné špecifiká za tým hľadať netreba, dokonca ani silu franku a možné menové rozdiely. Všetky firmy z prvej desiatky operujú globálne. To, čo je viac dôležité, je „namiešaný“ produktový mix a sila, akou vedia proti tlaku na ceny bojovať.

„Postavenie Roche voči tlaku na znižovanie cien liekov v sektore je nižší ako pri konkurencii, aj vďaka rôznorodosti produktov, aj hodnote liekov pre pacientov s určitým typom choroby, kde zatiaľ nie je adekvátna náhrada,“ hovorí napríklad Michal Mišun, analytik a partner spoločnosti Redbaenk. Roche je nateraz jasnou svetovou jednotkou vo výrobe onkologických liekov. Ako priznal aj Schwan, za vlaňajšok sa práve uvedenie nových liekov na trh podpísalo najväčšou mierou za nárast zisku.

Výsledkom je, že kým napríklad ceny liekov za vlaňajšok klesli priemerne o šesť percent, pri Roche to podľa Mišuna boli len tri percentá. Na rozdiel od mnohých iných výrobcov originálnych liekov, ktorí sa proti vypršaniu patentovej ochrany snažia brániť nákupom generických hráčov – ako Sanofi v prípade Zentivy – Roche túto hrozbu necíti. „Nemá zatiaľ pred sebou aktuálnu hrozbu vypršania patentovej ochrany a jej potenciálnu náhradu generikami,“ zhoduje sa aj Mišun. Okrem toho, ako sa pridáva aj analytik Cyrrus Tomáš Menčík, jeho najvýznamnejší liek Herceptin mu tvorí podiel na tržbách len 13 percent, čo by ho v prípade výpadku nepoložilo. Aj pre túto špecifickosť napríklad udržuje oveľa vyššiu ziskovosť než povedzme nemecký Bayer, ktorý inak dominuje farmasektoru v tržbách, no ziskmi sa ledva dostal do prvej desiatky.


Naháňačka v sektore
To však neznamená, že naháňačka v sektore nebude. Určite sa nedajú očakávať megafúzie či akvizície, ako keď sa britský koncern Merc v roku 2009 zmocnil za 50 miliárd dolárov Schering-Plough, prípadne v tom istom roku aj Roche prebral Genentech, čím si zabezpečil prvenstvo vo výrobe onkologických liekov.

Istú konsolidáciu čakať možno. Aj preto, že vývoj je predsa len nákladná záležitosť. „Okrem toho, pri veľkých firmách platí, že rad ich liekových „bestsellerov“ stratí patentovú ochranu. Ak v pláne nemajú nič, čo by to nahradilo, dívajú sa po menších hráčoch a hľadajú firmu, ktorá má zaujímavé portfólio,“ hodnotí Mišun. Majiteľa napríklad možno zmení výrobca generík Illumina, ktorá je významným hráčom v genetike. Cena by sa tu však mohla pohybovať maximálne v pár miliardách dolárov.

Ďalším dôvodom môže byť znižovanie nákladov vo forme zrušenia duplicity výroby či predaja lieku. A ako v prípade iných sektorov, aj pre farmafirmy je čoraz zaujímavejšie pozerať sa na rýchlorastúce trhy a loviť tam, aby vstúpili na daný trh. „Platí to hlavne o Číne,“ hovorí Mišun.

„Tento rok však neočakávam výrazné prepady ani rasty firiem. Rebríček je veľmi dobre našliapaný. Môže tak dochádzať skôr len k zmenám v rámci neho,“ myslí si Jiří Cihlář, analytik Next Finance.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:16