StoryEditor

O prácu sa nebál. Uspel s prvým životopisom

05.06.2014, 00:00
Príbeh absolventa. Roman Masarovič sa dokázal zamestnať ešte mesiac pred štátnicami.

Popradčan Roman Masarovič má ešte pred sebou záverečné štátnice. „Teda som možno ešte viac ako čerstvý absolvent,“ hovorí s úsmevom. Napriek tomu už viac ako mesiac pracuje v jednej popradskej softvérovej firme. Dokonca nemusel do spoločností zasielať desiatky životopisov ako väčšina jeho spolužiakov. „Na portáli profesia. sk som našiel dve ponuky, vyšla hneď tá prvá,“ hovorí.

O robotu sa zaujímal už v škole

To, že prácu našiel takto rýchlo, prisudzuje odboru, ktorý vyštudoval. Onedlho prevezme inžiniersky titul zo žilinskej fakulty informatiky. „Štúdium som si vyberal podľa dvoch kritérií. Informatika ma veľmi baví. Ale áno, bral som do úvahy aj šance uplatniť sa, ktoré sú v odbore veľké.“ Na nejaké oddychovanie počas letných mesiacov po škole vôbec nemyslel. Nenechával nič na náhodu a o pracovné možnosti sa zaujímal ešte počas štúdia.

„Jednak peniaze treba. Ale takto môžem získavať skúsenosti, oťukať sa,“ dodáva. Nastúpil na pozíciu analytika, ktorá je úzko prepojená s jeho obľúbeným programovaním. Masarovič tvrdí, že dopyt po informatikoch bude stúpať i naďalej, preto o pracovné príležitosti sa nebojí. „Je to jednoducho dané tým, že počítače sa budú používať ešte v ďalších nových oblastiach,“ hovorí. Napriek tomu sleduje vývoj v ekonomike. „Určite cykly ovplyvňujú aj IT sektor. Ak ekonomika šliape hore, je viac objednávok. Pred šiestimi rokmi boli časy o čosi lepšie ako teraz. Vzhľadom na to, čo som už spomínal, IT zasahujú cykly oveľa menej,“ dodal.

Sen o vlastnej hre

Slovensko v príležitostiach pre IT špecialistov vníma ako stred. „Na západ od nás majú platy štvornásobné, na východ však štvornásobne nižšie,“ spresňuje. Ako brigádnik na stavbe počas raného štúdia zažil i dvojmesačné nezaplatenie výplaty. „Vtedy si človek na vlastnej koži uvedomí, čo takáto situácia naozaj znamená. Preto teraz sa sťažovať nemôžem,“ dodal. Netají, že ho láka vyskúšať si prácu v mekke „ajťákov“ – v USA. Má ešte jeden profesionálny sen. „Chcem vyvinúť vlastnú hru napríklad pre mobil. A, samozrejme, úspešnú,“ dodal. Spresňuje, že u informatikov nie je práca už počas školy nič výnimočné. „Pretože drvivú väčšinu to baví,“ dodal. Roman Masarovič však tým, že si našiel prácu hneď na prvý pokus, patrí na Slovensku skôr medzi výnimky. To potvrdzuje aj spolumajiteľ agentúry Key Art Agency Róbert Karas, ktorý hľadal manažéra umeleckých podujatí. „Je pravda, že sme špecifický segment, ale i tak nájsť kvalitného človeka bolo veľmi ťažké. Mnohí uchádzači extrémne preceňujú svoje schopnosti,“ povedal.

01 - Modified: 2006-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Topolánek môže byť premiérom bez väčšiny
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:44