StoryEditor

SPP má problém s cenami plynu. Stráca milióny eur

25.07.2013, 00:00
Energetika. Podnik tvrdí, že prerába na domácnostiach, sťažuje sa na zákroky regulačného úradu.

Straty v desiatkach miliónov eur, a to pre rozhodnutia štátu. Takýto má byť v tomto roku účet SPP za dodávky plynu pre domácnosti. Podľa zistení HN plynári rátajú s tým, že na maloodberateľoch prerobia viac ako 80 miliónov eur.

Práve ceny pre domácnosti určuje cez regulačný úrad štát. A SPP tvrdí, že plyn preto musí predávať pod cenu. To však regulátor odmieta. Podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka sú ich cenové rozhodnutia primerané. A ak podľa neho plynári naozaj prerábajú, mali by to aj preukázať. SPP má totiž dlhodobo problémy dokázať, či na domácnostiach naozaj prerába, a ak áno, tak koľko. Kontrakty medzi SPP a Gazpromom, resp. nákupné ceny plynu, sú utajené pre verejnosť.

 

Hovorca SPP Peter Bednár tvrdí, že vlani na domácnostiach stratili viac ako 76 miliónov eur. Odhady na tento rok spresniť nechcel. „Zatiaľ nedošlo k takému vývoju, ktorý by nám umožňoval predpokladať, že strata v regulovanom segmente bude v tomto roku nižšia,“ reagoval pre HN Bednár.

O SPP má pritom záujem vláda Roberta Fica (Smer-SD), ktorá chce takto kontrolovať ceny plynu. Strata na domácnostiach by mohla byť podľa zistení HN jedným z dôvodov, prečo v súčasnosti s kúpou 49 percent akcií od českých vlastníkov z EPH váha. Verdikt sa najnovšie odkladá na jeseň.

Kúpa by sa však podľa partnera spoločnosti Deloitte Ivana Lužicu mohla štátu napriek strate oplatiť. „SPP je veľmi zaujímavá firma. Predpokladám, že ministri majú predstavu o tom, čo s ňou urobia.“

SPP však zrejme bude potrebovať ozdravný plán. Po nástupe nového akcionára EPH sa očakáva reštrukturalizácia podniku, a to aj v podobe prepúšťania. V kuloároch sa totiž hovorí, že predchádzajúci akcionári podniku – nemecký koncern E.ON Ruhrgas a francúzsky Gas de France – udržiavali v podniku prezamestnanosť. Ako už v minulosti informovali HN, v rámci optimalizácie nákladov by o prácu mohlo prísť až 300 ľudí.



Krížové dotácie?
Osobitnou kapitolou pri hospodárení podniku sú ceny plynu, ktoré by mali zostať podľa regulátora v budúcom roku stabilné. Slováci platia za plyn podstatne nižšie ceny ako sú priemerné faktúry v krajinách Európskej únie. Napriek tomu je celkový hospodársky výsledok plynárov v zelených číslach. V minulom roku spoločnosť zaznamenala prevádzkový zisk 51 miliónov eur. Faktom však je, že do výsledku sa započítali aj slušné príjmy spoločnosti za prenájom plynovodu jej dcérskej spoločnosti eustream, a. s. Práve potrubie je najcennejšou časťou celej skupiny SPP: vlani zarobil eustream až 265,9 milióna eur v čistom. Teda po zdanení a vyplatení svojej matky.

Dotácie dodávateľskej spoločnosti SPP však sú už minulosťou, pretože vlani musela matka previesť potrubie na svoju dcéru. To znamená, že s príjmami za prenájom plynovodu sa môže najväčší dodávateľ na Slovensku rozlúčiť.

Vláda sa musí rozhodnúť
Štát by tak teraz dostal do rúk firmu v podstatne odlišnej kondícii, než v akej sa nachádzala v minulých rokoch. Je preto otázne, či by išlo o výnosný biznis. „Vláda deklaruje zámer kúpiť sektor domácnosti od SPP kvôli lepšej kontrole cien, nie kvôli príjmom pre štátny rozpočet. Regulácia cien pod trhovú úroveň vytvára stratu, s tým musia rátať,“ poznamenal analytik INESS Martin Vlachynský.

Ak sú teda informácie o strate SPP pravdivé, premiér stojí pred neľahkým rozhodnutím. V prípade kúpy ho totiž čaká reštrukturalizácia podniku s hlavným cieľom udržať ceny plynu na uzde.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pakt stability a rastu bez zmeny 02 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SKo dostala osem ponúk 03 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Penta chce zvyšok NCHZ 04 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Euro oproti doláru na historických maximách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:53