StoryEditor

Trend sa otočil. Daňové raje lákajú slovenské firmy menej

06.11.2014, 23:00
Počet firiem s vlastníkom z daňových rajov po prvý raz za päť rokov klesol.

Slovenské firmy strácajú záujem o daňové raje. Kým v posledných rokoch sa počet slovenských firiem s majiteľom v daňovom raji stále zvyšoval, v treťom štvrťroku 2014 po prvý raz počet firiem v daňovom raji medzikvartálne klesol. Vyplýva to z údajov poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá ich pripravila exkluzívne pre HN.

Cyperská kríza

Výraznejšie prepady v počte slovenských firiem, ktorých majiteľ má sídlo v daňovom raji, za uplynulé tri mesiace zaznamenali najmä Spojené štáty a Cyprus. „V súčasnosti je ešte zložité odhadovať, či ide o zmenu trendu, alebo ide len o štatistický výkyv,“ hovorí Milan Seliak, riaditeľ poradenskej spoločnosti Bisnode. Najmä Cyprus je však pomerne špecifický prípad. Banková kríza, ktorá krajinu sužovala takmer pred dvoma rokmi negatívne ovplyvnila aj podnikateľov využívajúcich túto krajinu ako základňu pre svoj biznis.“ Keď podnikatelia zistili, že na Cypre nie je bezpečne a že o časť vkladov zrejme prídu, minimalizovali všetky svoje finančné toky cez Cyprus,“ vysvetľuje partner advokátskej kancelárie MAPLE & FISH Martin Javorček. V momente, keď vyšlo najavo, že vklady nad istú hodnotu tam nebudú vyplatené,80 percent daňových štruktúr, ktoré mali sídlo na Cypre, presmerovali svoje prostriedky na iné miesta, napríklad do rôznych nadácií.


Čítajte viac:

Giganty šetria vďaka rajom miliardy

Jednotné daňové pravidlá zvýšia príjmy štátov


Prísnejšie pravidlá

Pravda však je, že v poslednom čase sa udialo aj mnoho dôležitých legislatívnych zmien, ktoré firmám pôsobenie v daňových rajoch komplikujú. Ide napríklad o nedávno podpísanú dohodu o automatickej výmene daňových informácií pod hlavičkou OECD. „Každé otvorenie informácií napomáha k transparentnosti. Tiež však vieme, že firmy, ktoré si chcú zachovať anonymitu, daňovú optimalizáciu a ochranu vlastníctva, budú hľadať nové destinácie, kde tieto výhody nájdu,“ myslí si Seliak. V súčasnosti je pod dohodou podpísaných 124 krajín vrátane Slovenska. Nejde však len o túto konkrétnu dohodu, dôležité sú aj dvojstranné zmluvy, ktorých počet tiež obdivuhodne rastie. Kým v roku 2009 ich bolo v otázke daní len 40, dnes ich je už takmer 3000.„Ak bude takýto trend pokračovať, o chvíľu už nebude žiadne miesto, kde by sa mohli ľudia ukryť,“ vysvetľuje generálny sekretár OECD Ángel Gurría.

Úsvit nových rajov

Ďalším z dôležitých opatrení v boji proti daňovým rajom je aj zrážková daň či nutnosť súhlasu daňového úradu pri prevode obchodného podielu spoločnosti. V praxi tak zaniká priestor na prehadzovanie si podnikov medzi dvoma spoločnosťami a následným daňovým únikom. Mnohé firmy sa teda čoraz častejšie spoliehajú na nové riešenia pri optimalizácii“ svojich daní.“ Česká republika prijala veľmi pekný zákon o investičných spoločnostiach a fondoch s variabilným základným imaním, kde viete veľmi flexibilne peniaze investovať. Zisky plynúce z investície do týchto investičných spoločností a fondov sú aj daňovo zvýhodnené a v niektorých prípadoch sa dajú dosiahnuť výhodnejšie podmienky ako na Cypre,“ tvrdí Javorček. Na Slovensku sa zatiaľ podobné opatrenia nechystajú. Aj preto mnohí slovenskí investori radšej smerujú do Česka a až následne investícia prichádza aj k nám.

01 - Modified: 2006-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľtrhy a výstavy zrkadlom odvetví
01 - Modified: 2024-03-11 14:04:13 - Feat.: - Title: Počet ľudí zo zahraničia v orgánoch slovenských firiem dlhodobo rastie, ukázala analýza 02 - Modified: 2023-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenskí zlievari expandovali po Afrike do kanadského Montrealu. Kúpili tam fabriku na výrobu horčíka 03 - Modified: 2023-10-27 08:21:50 - Feat.: - Title: Ocenenia za najlepšie malé a stredné firmy patria spoločnostiam z IT sektoru, dopravy aj z výrobnej sféry 04 - Modified: 2023-09-21 10:56:14 - Feat.: - Title: Južná Kórea sankciovala dve slovenské firmy pre ilegálne obchodovanie so zbraňami 05 - Modified: 2023-09-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšie milióny pre firmy prídu už čoskoro. Mnohé so zelenými energiami na štát nečakali a pomohli si samy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:45