StoryEditor

Odrazili sme sa od dna, odkazuje Slovákom Kažimír

19.09.2013, 16:55
Autor:
šimšim
Ekonomika porastie tento rok rýchlejšie. Do rozpočtu to prinesie 70 miliónov eur navyše.

To najhoršie už máme za sebou. Takúto správu dnes dostali Slováci od ministerstva financií. Po mesiacoch znižovania prognóz totiž rezort financií prvýkrát zvýšil svoj odhad rastu pre tento rok. A miesto 0,5 percenta porastieme o tri desatiny rýchlejšie. Slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie o 0,8 percenta. "Hlavným motorom rastu bude čistý export, ktorý zrýchli aj vďaka priaznivej situácii u našich obchodných partnerov,“ konštatoval v prognóze Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

V eurozóne sa totiž po roku a pol skončila recesia, čo je pozitívna správa aj pre naše firmy. V praxi to pre ne znamená viac zákazok zo zahraničia a teda aj vidinu lepších ziskov. Okrem toho z lepších vyhliadok bude ťažiť aj náš rozpočet. Štát by takto mohol vyzbierať na daniach a odvodoch vyše 70 miliónov eur. Približne rovnaká suma pritom chýba v Kažimírovom rozpočte v súčasnosti. Vďaka rastu tak nebude musieť už viac škrtať.

Ďalšie opatrenia si tak naňho počkajú do budúceho roka. Vtedy má slovenská ekonomika vzrásť o 2,2 percenta, teda rovnako ako inštút očakával vo svojej poslednej prognóze. Keďže sa však vyhliadky naprieč starým kontinetom zlepšujú, aj v prípade roku 2014 by sa mohol opakovať podobný scenár. V preklade – milióny eur navyše bez vyšších daní či bolestivých škrtov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:03