StoryEditor

Kórejčania sa u nás rozširujú. Otvárajú banku

10.09.2013, 16:42
Slováci budú mať prvú banku, ktorej korene siahajú do Ázie. KDB Bank sa chce zamerať na firmy.

Bankový trh na Slovensku sa rozrastá. Svoju pobočku u nás otvára KDB Bank Europe, ktorej európska centrála sídli v Maďarsku. Jej matkou je Kórejská rozvojová banka KDB. „Vstupnou bránou do Európy bolo pre nás začiatkom 90-tych rokov Maďarsko. Slovensko je nový krok v expanzii KDB do strednej Európy,“ povedal pre HN Ladislav Šimko, Country Manager KDB Bank Europe.

Slovenská pobočka sa chce zamerať najmä na firmy, neobíde však ani individuálnych klientov. „Sme radi, že v rámci našej stratégie expanzie vstupujeme na Slovensko, ktoré považujeme za jednu z najsľubnejších oblastí v regióne. Úspešne tu podnikajú mnohé veľké kórejské výrobné podniky, a teraz k nim pribudla aj kórejská finančná spoločnosť,“ vyhlásil generálny riaditeľ KDB Financial Group Hong Kyttack. Jednou zo základných úloh banky bude práve podpora obchodnej činnosti kórejských firiem, ktoré sídlia na Slovensku.

O plánoch banky sme sa porozprávali s Ladislavom Šimkom, Country Managerom KDB Bank Europe.

Prečo si kórejská KDB vybrala na rozšírenie svojich aktivít práve Slovensko?
KDB už niekoľko rokov úspešne pôsobí na trhoch po celom svete. V rámci Európy sa etablovala na trhu v susednom Maďarsku krátko po revolúcii – v roku 1990, vtedy ešte ako Daewoo Bank Magyarország. Bolo prirodzené začať expanziu s geografickým susedom, kde už niekoľko rokov pôsobia investori z Južnej Kórei viac ako úspešne.

Bude sa banka zameriavať na privátnych alebo skôr korporátnych klientov?
KDB Bank bude na svojej pobočke obsluhovať oba hlavné segmenty a teda – privátnych aj korporátnych klientov. Pre privátnych klientov je pripravené portfólio štandardných a terminovaných účtov s viac ako konkurencieschopnými úrokmi a podmienkami. Korporátna klientela, kórejské aj slovenské firmy, môžu očakávať okrem štandardných služieb ako je vedenie účtu aj financovanie investícií, projektové financovanie, syndikované úvery a jedinečné know-how Ázie.

Ktoré ťažiskové odvetvia chce pokryť?
Našim cieľom je sústrediť sa hlavne na strategické sektory, ale spolupráca nie je vylúčená ani s klientmi z rôznych odvetví. Prioritou je poskytnúť služby na najvyššom možnom stupni, spoluvytvárať nové možnosti pre domácich i zahraničných investorov v súlade s etickým kódexom a platnou legislatívou.

Aký je biznis cieľ banky?
Poskytovať nenahraditeľné služby pre korporátnu a privátnu klientelu a pôsobiť ako financujúca banka pre lokálnych a zahraničných investorov po celom Slovensku. Okrem toho byť stabilným a perspektívnym partnerom pre firmy, ktoré podnikajú na Slovensku a generovať rastúci profit.

Aký podiel chce na našom trhu dosiahnuť?
Presné čísla sú zatiaľ len odhadované, ale celý tím KDB Bank na Slovensku je pripravený spraviť maximum, aby dosiahol obojstrannú spokojnosť – klient a matka v Budapešti/Soule.

Ako majitelia KDB hodnotia bankový trh na Slovensku? Ako vníma zaťaženie bánk a bankový odvod?
KDB Bank je bankou s celosvetovou pôsobnosťou, vníma a plne rešpektuje odlišnosti jednotlivých trhov a neprináleží jej vyjadrovať sa k jednotlivým špecifikám tej ktorej krajiny.

Bude Slovensko pre banku vstupnou bránou do Európy?
Vstupná brána pre KDB Bank bolo začiatkom 90-tych rokov Maďarsko, Slovensko je nový krok v expanzií KDB do strednej Európy.

Je výhodné vstupovať na trh v neistom pokrízovom období?
Určite to je náročné, ale KDB so sebou prináša dynamizmus a know–how Ázie, profesionálny tím bankárov a plnú podporu Soulu. Takže moja odpoveď je – áno, je to výhodné.

01 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 03 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 04 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom 05 - Modified: 2024-02-29 14:52:40 - Feat.: - Title: Slovenskej sporiteľni sa darilo. Čistý zisk banky vlani vzrástol o vyše štvrtinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:29