StoryEditor

Malatinský sľúbil oceliarom eurofondy

18.02.2014, 23:00
Ministerstvo hospodárstva chce hutníkom kompenzovať drahé energie eurofondmi.

Jedným z najväčších firiem na Slovensku sa otvárajú dvere k peniazom z Bruselu. Oceliari, ktorí zamestnávajú na Slovensku desiatky tisíc ľudí, by totiž zrejme od budúceho roka mali dostať šancu čerpať eurofondy. A tie budú môcť následne investovať do modernejších technológií či inovácií. Doteraz takúto možnosť nemali.

Novinku chce zaviesť rezort hospodárstva v novom akčnom pláne, ktorý má pomôcť práve tejto skupine zamestnávateľov. „Hutníctvo a oceliarstvo sú v súčasnosti druhým najsilnejším odvetvím na Slovensku,“ zdôvodnil prípravu dokumentu hovorca rezortu Stanislav Jurikovič.

 

 

V spolupráci so Sotákom

Prvé rámce plánu rezort ukázal po tom, ako tento týždeň minister Tomáš Malatinský rokoval so šéfom Železiarní Podbrezová Vladimírom Sotákom. „Podľa nás je perfektné, že Slovensko tvorí akčný program pre oceľ a že ministerstvo reaguje medzi prvými na dianie v Európskej únii,“ povedal podľa agentúry TASR Soták. Jeho firma musela dosiaľ do nových technológií investovať viac ako 24 miliónov eur. Po novom by na to aj on mohol dostať eurofondy.

Faktom je, že na toto odvetvie sa zameriava aj Európska komisia, ktorá v minulom roku prezentovala svoj plán na jeho záchranu. Generálny sekretár Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie Ervín Kubran hovorí, že europeniaze na nové technológie môžu byť jednou z možnosti, ako sa môžu oceliari dostať so súčasnej nepriaznivej situácie.

Napríklad v košickom U. S. Steel doteraz do zelených technológií investovali viac ako 260 miliónov eur. Podľa hovorcu firmy Jána Baču sú však najväčšou výzvou vysoké ceny energií, ktoré znevýhodňujú slovenský priemysel. „Veríme preto, že práve táto oblasť bude prioritou slovenského implementačného plánu.“ Podľa údajov Eurostatu platili v roku 2012 podniky na Slovensku štvrté najvyššie ceny za elektrinu v krajinách EÚ.

Keď sa následne skombinujú oba faktory – teda tlak na menej vypustených emisií a vysoké ceny energií, firmy majú problémy. Upozorňuje na to aj člen Predstavenstva Oravských ferozliatinových závodov Anton Sklárčik. FirIch podnik musí od vlaňajška nakupovať emisné povolenky, okrem toho ich zaťažuje takmer dvojmiliónový odvod do Národného jadrového fondu. Sklárčik preto očakáva isté kompenzácie týchto nákladov.

 

Energie riešiť budeme

Či ministerstvo v pripravovanom dokumente ráta aj so znižovaním cien energií, nie je zatiaľ známe. Jurikovič síce tvrdí, že dokument sa energiami zaoberať bude. Ako, to vraj kvôli prebiehajúcim rokovaniam nie je možné konkretizovať.

Analytik INESS Martin Vlachynský si myslí, že vláda by sa nemala zameriavať na ten či onen sektor, ale snažiť sa zlepšiť podnikateľské prostredie ako celok. „Dnes nevieme povedať, či budúcnosť Slovenska patrí oceliarstvu, informačno-komunikačným technológiám alebo biotechnológiám,“ dodáva Vlachynský.

Aké sľuby dostali oceliari

Budú môcť čerpať eurofondy na inovácie a modernizáciu technológií.

Štát im pomôže s umiestnením ich výrobkov na východoeurópskych a ázijských trhoch.

01 - Modified: 2006-01-27 08:40:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerka práce plánuje rošírenie projektu na podporu tvorby pracovných miest
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:08